Попри відеодокази Держслужба в справах дітей не виявила ознак фізичного насильства в спецзакладі на Львівщині

Дата: 09 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Представники Державної служби в справах дітей здійснили інспекцію в навчально-реабілітаційному центрі, де працівників звинувачують у насильстві над дітьми. Попри наявність відеодоказу побиття дитини вихователем, під час перевірки службовці не зафіксували ознак фізичного насильства.

Про це повідомив голова Державної служби України в справах дітей Петро Добромільський.

Фото: Петро Добромільський

Працівники служби зазначили, що під час розмов діти демонстрували певну стриманість, що викликало підозри про те, що працівники закладу могли попередити їх щодо можливих відповідей.

Крім того, фахівці зафіксували випадки психологічного тиску – деякі діти розповіли про образливі слова на свою адресу.

Представники служби заявили, що прямих доказів фізичного насильства над дітьми не виявили, проте вихованці розповідали, що бачили такі випадки. За їхніми словами, фізичне насильство вчиняли помічники вихователів, які чергують у нічний час.

Натомість перевіряльники виявили інші порушення: конфлікти між самими дітьми, відокремлення братів і сестер, а також проблеми з харчуванням – вихованці скаржилися, що часто залишаються голодними й харчуються локшиною швидкого приготування.

Крім того, територія центру не належно огороджена, що дозволяє дітям безперешкодно покидати межі закладу.

Петро Добромільський резюмував, що загальні висновки робочої групи вражають і шокують. На його думку, необхідно терміново перевести всіх вихованців до іншого закладу.

Він також уточнив, що рішення щодо переведення дітей має ухвалити Львівська обласна рада, оскільки заклад підпорядковується їй, однак виконання цього рішення залежить від Львівської обласної державної адміністрації та її структурних підрозділів.

Добромільський додав, що ця ситуація підкреслює неспроможність більшості закладів цілодобового перебування забезпечити належний догляд у поточному форматі. Хоча негайно відмовитися від такої системи неможливо, він закликав до активнішого розвитку сімейних форм виховання.

Раніше ZMINA писала, що журналісти “Української правди. Життя” отримали у своє розпорядження від анонімного джерела відео, на якому видно знущання. У ролику видно, як вихователька б’є дитину залізним прутом, а коли остання опиняється на канапі – продовжує завдавати ударів кулаками, зокрема по голові.

Водночас доросла супроводжує свої дії лайкою, за чим спостерігають інші вихованці центру.

Нагадаємо, що в Україні перевірять усі заклади, де живуть діти, після інциденту зі знущанням з вихованців реабілітаційного центру на Львівщині.  Правоохоронці зафіксували свідчення вихованок навчально-реабілітаційного центру на Львівщині про те, що директор закладу вчиняв над ними сексуальне насильство, публічно принижував та погрожував побиттям і поміщенням до психіатричної лікарні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter