Попри повномасштабну війну торік в Україні уклали 53 тисячі земельних угод

Дата: 10 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Минулого року в Україні загалом уклали 53 тисячі угод купівлі-продажу земельних ділянок, які раніше перебували під мораторієм.

Про це розповіли в уряді. 

Фото: proagro.com.ua

Мораторій на купівлю-продаж сільськогосподарських земель в Україні зняли до початку повномасштабного вторгнення росіян. 

За перший рік відкритого ринку землі вдалося провести приблизно 66 тисяч угод купівлі-продажу ділянок, загальна площа яких становила 153 тисячі гектарів. Торік кількість угод сягнула 53 тисяч, однак слід зауважити, що в більшості регіонів майже пів року не працювали реєстри, а тому ринок фактично був заморожений. 

За перші чотири місяці поточного року укласти вдалося вже 13 тисяч угод. Урядовці кажуть, що за два роки середня ціна на землю зросла приблизно на 20%. За підрахунками журналістів, нині середня вартість одного гектара землі сягає 52,5 тисячі гривень, а найбільше за останній рік подорожчала земля на Донеччині – на 795,9%. Відбулося це, адже середня ціна гектара формується на підставі укладених угод, а з 24 лютого 2020-го на Донеччині таких уклали трохи більш ніж три десятки. 

“Ринок земель не ціль, а шлях до завершення земельної реформи… попри війну, процес триває, аукціони розвиваються, Україна перебуває на правильному шляху, але попереду ще багато роботи”, – резюмує заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик

За даними Держгеокадастру, за 19 років, поки існував мораторій, померли близько 1,5 мільйона тих, хто так і не зміг продати свою власність. ЄСПЛ вважав мораторій порушенням прав людини, адже право власності, захищене статтею Першого протоколу до Європейської конвенції про захист прав людини й основоположних свобод. 

Нагадаємо, що на Луганщині через суд конфісковуватимуть землі, якими протизаконно володіють росіяни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter