На Луганщині через суд конфісковуватимуть землі, якими протизаконно володіють росіяни

Дата: 04 Травня 2023
A+ A- Підписатися

На Луганщині прокуратура через суд домагатиметься конфіскації земель у громадян Росії. 

Про це розповіли у тамтешній прокуратурі. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Metin Aktas/Anadolu Agency

У власності громадян Росії перебувають ділянки сільськогосподарського призначення, а отримали вони їх у спадок. 

Втім, українське законодавство забороняє таке володіння. Відповідно до частини 5 статті 22 Земельного кодексу землі сільськогосподарського призначення не можна передавати у власність іноземцям та особам без громадянства. Вони можуть отримати їх лише у спадок, але, якщо такий спадок протягом року з моменту отримання права не відчужили, то землі підлягають примусовому відчуженню. 

Зробити це можна лише через суд, але ні законодавчими, ні нормативними документами досі не визначено, хто може звертатися з таким проханням, чи відшкодовуватимуть вартість ділянки в разі позбавлення права, а якщо так, то ким та в якому розмірі.

Вже надіслано до суду п’ять позовних заяв про конфіскацію ділянок загальною площею 32 га, вартістю 5 778 тисяч гривень… У справі про конфіскацію земельної ділянки площею 4,3 га вартістю 769 тис. грн відкрито провадження”, – каже очільник Луганської обласної прокуратури Сергій Василина

Василина додав, що тримає ці справи на особистому контролі. 

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні зняли мораторій на купівлю-продаж сільськогосподарських земель. 

За даними Держгеокадастру, за 19 років, поки існував мораторій, померли близько 1,5 мільйона тих, хто так і не зміг продати свою власність. ЄСПЛ вважав мораторій порушенням прав людини, адже право власності, захищене статтею Першого протоколу до Європейської конвенції про захист прав людини й основоположних свобод. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter