Попри наказ окупантів, українські працівники ЗАЕС відмовилися переводити енергоблок в стан гарячого зупину

Дата: 28 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Українські працівники на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС відмовилися виконувати російський наказ щодо переведення енергоблока в гарячий стан, оскільки це суперечить правилам ядерної та радіаційної безпеки.

Про це повідомив виконувач обовʼязків голови Державної інспекції ядерного регулювання України Олег Коріков.

Фото: Reuters

“Українці всі без винятку відмовилися виконувати протиправний наказ окупаційної адміністрації, і це зробив інший персонал, який “Росатом”, фейкова організація, якимось чином залучила на ЗАЕС”, – наголосив він.

За словами Корікова, перебування енергоблока №4 в гарячому стані суперечить вимогам ліцензії, базовим стандартам МАГАТЕ і не має нічого спільного з дотриманням ядерної та радіаційної безпеки. 

Очільник Держатомрегулювання також підкреслив, що український персонал ЗАЕС, який відмовився співпрацювати з окупантами, постійно зазнає переслідувань. Зараз загарбники навіть вдаються до тиску на родини українців, які працюють на станції.

Раніше ZMINA писала, що російські окупанти Запорізької АЕС перевели енергоблок станції в режим гарячого зупину, що створює ризики в ядерній та радіаційній безпеці. 

Гроссі прокоментував переведення енергоблока №4 в стан гарячого зупину, назвавши перехід “плановим”. Натомість енергоблок №5, за даними МАГАТЕ, переведуть у режим холодного зупину, щоб провести “профілактичні роботи, які можливі лише за холодного зупинення. 

Нагадаємо, що експерти Міжнародного агентства з атомної енергії виявили протипіхотні міни на околицях ЗАЕС. Проте на території станції експерти так і не виявили важкого озброєння та техніки.

Експерти повідомили про знахідку окупаційне так зване “керівництво станції”, а те у відповідь назвало це “військовим рішенням”, оскільки міни розміщено в зоні, яку контролюють російські військові. Раніше агентству було відомо про попереднє розміщення мін поза периметром майданчика, а також у певних місцях усередині.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter