“Енергоатом” заявив, що росіяни перевели енергоблок ЗАЕС у стан “гарячий зупин”

Дата: 24 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Російські окупанти Запорізької АЕС перевели енергоблок станції в режим “гарячий зупин”, що створює ризики в ядерній та радіаційній безпеці.

Про це інформують “Енергоатом” та Держатомрегулювання.

Фото: Українська енергетика

За даними “Енергоатому”, 24 липня на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції на виконання наказу нелегітимного керівництва перевели енергоблок №4 в стан “гарячий зупин”.

“Такі дії є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки. Зараз експлуатація енергоблока №4 ЗАЕС має здійснюватися виключно в стані “холодний зупин”, – мовиться в повідомленні.

Раніше Держатомрегулювання пояснювало, що переведення енергоблока в стан “гарячий зупин” створить нові суттєві ризики для ядерної та радіаційної безпеки.

Зокрема, такі ризики спричинені тим, що обладнання енергоблока №4 тривалий час простоювало. Крім того, на ньому не було належного регламентного технічного обслуговування та ремонту обладнання, що є важливим для безпеки. Серед іншого на ЗАЕС недостатня кількість кваліфікованого персоналу.

“В умовах втрати надійного джерела водопостачання для Запорізької АЕС – Каховського водосховища – внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС утримання всіх реакторів ЗАЕС у стані “холодний зупин” є оптимальним режимом для зниження ризиків щодо ядерної безпеки, вірогідності пошкоджень обладнання та раціонального використання доступних на теперішній час водних ресурсів”, – мовиться в повідомленні Держатомрегулювання.

Президент “Енергоатому” Петро Котін наголосив, що, ухвалюючи рішення щодо переведення реактора в стан “гарячого зупину”, росіяни порушують норми ядерної та радіаційної безпеки станції.

В “Енергоатомі” закликали МАГАТЕ вжити заходів впливу на окупантів ЗАЕС для переведення енергоблоків у стан “холодний зупин”.

Тим часом генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі оприлюднив заяву, у якій ідеться, що під час обходу 23 липня команда МАГАТЕ побачила кілька мін, розташованих у буферній зоні між бар’єрами внутрішнього та зовнішнього периметрів майданчика ЗАЕС.

Експерти повідомили, що міни розташовані в зоні обмеженого доступу, до якої персонал станції не має доступу, та спрямовані в бік від майданчика.

Зазначається, що під час обходу команда не виявила жодних об’єктів на внутрішньому периметрі станції.

“Як я вже повідомляв раніше, МАГАТЕ було відомо про попереднє розміщення мін за межами периметра майданчика, а також у певних місцях всередині нього… Наявність таких вибухових пристроїв не відповідає стандартам безпеки МАГАТЕ та створює додатковий психологічний тиск на персонал станції”, – мовиться в заяві.

Рафаель Гроссі

МАГАТЕ продовжує вимагати від росіян доступу до дахів реакторів ЗАЕС, зокрема до енергоблоків № 3 та 4, які “викликають особливий інтерес”.

Напередодні повідомлялося, що представники постійної моніторингової місії Міжнародного агентства з атомної енергії на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС не мають можливості перевірити всі важливі для безпеки станції системи та обладнання.

Нагадаємо, що в разі вибуху на Запорізький АЕС мешканці потенційної зони радіаційної аварії мають бути готові до можливої евакуації. ZMINA вже розповідала, що треба покласти із собою в тривожну валізу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter