Експерти МАГАТЕ під час огляду ЗАЕС знайшли протипіхотні міни

Дата: 25 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії виявили протипіхотні міни на околицях ЗАЕС. Проте на території станції експерти так і не виявили важкого озброєння та техніки.

Про це повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Фото: Getty Images

Так, 23 липня під час обходу станції група МАГАТЕ побачила кілька мін, які розташовані в буферній зоні між внутрішніми та зовнішніми огорожами за периметром обʼєкта. 

Експерти повідомили про знахідку окупаційне так зване “керівництво станції”, а те у відповідь назвало це “військовим рішенням”, оскільки міни розміщено в зоні, яку контролюють російські військові. Раніше агентству було відомо про попереднє розміщення мін поза периметром майданчика, а також у певних місцях усередині.

Наявність вибухівки на майданчику, за словами очільника МАГАТЕ, суперечить стандартам та інструкціям з ядерної безпеки, а також створює “додатковий психологічний тиск” на персонал станції. 

“Останніми днями та тижнями експерти МАГАТЕ, які були присутні на ЗАЕС, проводили інспекції та регулярні обходи майданчика, але не виявили жодної важкої військової техніки”, – додав Гроссі.

Агентство продовжує вимагати доступу до дахів реакторів ЗАЕС та їхніх турбінних залів, зокрема блоків № 3 і 4.

Крім того, Гроссі прокоментував переведення енергоблока № 4 в стан гарячого зупину, назвавши перехід “плановим”. Натомість енергоблок № 5, за даними МАГАТЕ, переведуть у режим “холодний зупин”, щоб провести “профілактичні роботи, які можливі лише за холодного зупинення”. 

Раніше ZMINA писала, що напередодні російські окупанти Запорізької АЕС перевели енергоблок станції в режим “гарячий зупин”, що створює ризики в ядерній та радіаційній безпеці. 

Нагадаємо, що представники постійної моніторингової місії Міжнародного агентства з атомної енергії на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС не мають можливості перевірити всі важливі для безпеки станції системи та обладнання.

Крім того, українська розвідка вважає, що найближчим часом російські війська, ймовірно, планують вчинити збройну провокацію на території Запорізької атомної електростанції.

Водночас так званий “Департамент військової контррозвідки ФСБ” поширює серед особового складу окупантів інформацію про нібито підготовку українськими Силами безпеки і оборони штурму ЗАЕС, у якому мають узяти участь “штурмові групи” й неназвані “добровольчі озброєні підрозділи України”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter