Окупанти планують чергові провокації на ЗАЕС із застосуванням важкого озброєння – розвідка

Дата: 19 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Найближчим часом російські війська, ймовірно, планують вчинити збройну провокацію на території Запорізької атомної електростанції.

Про це повідомили в Головному управлінні розвідки Міноборони України.

Фото: Костянтин Міхальчевський

Водночас так званий “Департамент військової контррозвідки ФСБ” поширює серед особового складу окупантів інформацію про нібито підготовку українськими Силами безпеки і оборони штурму ЗАЕС, у якому мають узяти участь “штурмові групи” й неназвані “добровольчі озброєні підрозділи України”.

Поширення такої інформації, як зазначає ГУР, може свідчити про підготовку окупантами операції “під чужим прапором”, яка призведе до масштабної аварії на ЗАЕС. За наявною інформацією, наразі росіяни готуються вчинити чергові імітаційні обстріли станції, щоб згодом звинуватити в цьому Україну.

“Такі дії є очевидним актом ядерного тероризму. Україна неодноразово заявляла, що лише повернення ЗАЕС під повний контроль України та МАГАТЕ, а також створення навколо станції широкої демілітаризованої зони здатне гарантувати безпечну експлуатацію атомної станції”, – наголосили в ГУР.

Також в установі нагадали, що Запорізьку атомну електростанцію окупаційні війська захопили 4 березня 2022 року. Відтоді енергетики неодноразово оприлюднювали інформацію про замінування території станції, кількох енергоблоків та ставка-охолоджувача.

“Безвідповідальні дії окупантів неодноразово призводили до порушення норм ядерної безпеки та створення аварійних ситуацій на найбільшому в Європі ядерному об’єкті”, – підсумувала розвідка.

Нагадаємо, що російські військові продовжують мінувати Запорізьку атомну електростанцію та території довкола. Розвідники опублікували план-схему станції з позначками, де встановлено міни. Походження плану вони не зазначають, однак написи на ньому викладено російською мовою. 

За даними ГУР, росіяни використовують для мінування снаряди спрямованого типу радянських зразків: МОН-50, МОН-90, МОН-100, МОН-200. 

Також наразі на території ЗАЕС перебувають близько пів тисячі російських військових та працівників “Росатому”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter