Попри акції протесту з’їзд суддів обрав трьох членів ВРП: що про них відомо?

Дата: 10 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Делегати XVIII чергового з’їзду суддів 9 березня обрали до Вищої ради правосуддя трьох суддів: Сергія Болотіна, Віталія Саліхова та Валерія Сухового.

Про це повідомили на сайті Вищої ради правосуддя. 

Сергій Болотін. Фото: kma.court.gov.ua

Призначений суддя Сергій Болотін з 2018 року працював у Хмельницькому апеляційному суді: два роки був секретарем судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду Хмельницької області, а з травня до жовтня 2019 року – головою Хмельницького апеляційного суду. Згідно з декларацією за 2020 рік, він володіє: 

  • квартирою у Славуті Хмельницької області;
  • будинком та земельною ділянкою в селі Стуфчинці;
  • земельною ділянкою в селі Ташки.

Болотін також користується квартирою та гаражем у Хмельницькому та володіє автівкою SUBARU Forester 2014 року. За минулий рік член ВРП заробив майже 2 мільйони гривень.

Віталій Саліхов. Фото: Pravo.ua

Віталій Саліхов з 2018 року працює в Київському апеляційному суді, а до цього був суддею Апеляційного суду міста Севастополя, однак виїхав після окупації. За даними активістів, у 2016 році Саліхов був у складі колегії, яка заборонила вільному слухачеві проводити відеознімання судового засідання, чим порушила його права. Суддя, що головує, на засіданні заявила, що “всі присутні в залі суду мають беззастережно підкорятися головуючому”, а Саліхов жодним чином не відреагував на неправомірні дії колеги.

Згідно з декларацією за 2019 рік, Саліхов має квартиру в Сімферополі та разом із дружиною володіє квартирою у Феодосії. Окрім цього, суддя користується будинком у Боярці та гуртожитком у Києві. Разом із дружиною він також володіє автомобілем Mazda CX-5 2012 року випуску. У січні поточного року Садіхов задекларував 129 тисяч гривень зарплати за місяць.

Валерій Суховий. Фото: Чесно

Валерій Суховий у 2004 році був суддею Господарського суду Київської області, а 2009-го його обрали суддею безстроково. Згодом він працював у Київському міжобласному апеляційному господарському суді, Київському апеляційному господарському суді, а у 2015 році став членом Ради суддів України. До 2018 року в раді він очолював комітет бюджетного планування та матеріально-технічного забезпечення.

У 2017 році тодішній президент Петро Порошенко призначив Сухового суддею Верховного Суду в Касаційний господарський суд. Згідно з декларацією за 2019 рік, Суховий володіє двома земельними ділянками в селі Бузова під Києвом, користується квартирою дружини в столиці й має автомобілі Mitsubishi, який вкрали у 2009 році, та Honda. Станом на минулий рік він володів більш ніж 77 тисячами доларів США, 570 тисячами гривень та 3,5 тисячі євро. На банківських рахунках Сховий зберігав ще 1,3 мільйона гривень та 15 тисяч доларів.

За Болотіна на з’їзді віддали 148 голосів, за Саліхова – 151 голос, а за Сухового – 147. Після оголошення результатів вони склали присягу члена ВРП на чотири роки. 

Нагадаємо, що члени Вищої ради правосуддя часто ігнорують інформацію про кричущі порушення з боку суддів і замість покарання відправляють деяких з них на пенсію та нагороджують почесними грамотами. 

Члени ради відправляють у відставку замість звільнення деяких суддів, яким потім з бюджету виплачують вихідну допомогу в розмірі трьох місячних зарплат і довічне утримання. За підрахунками активістів, щороку через цю “схему” українці витрачають з бюджету щонайменше 30 мільйонів гривень.

У нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter