Від Яценюка вимагають забезпечити ліками людей, що мають ВІЛ/СНІД

Дата: 01 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Понад 200 хворих на ВІЛ/СНІД пацієнтів вишикувалися у чергу до Кабінету Міністрів України за ліками. Таким чином вони заявили про відсутність ліків для 30 тисяч ВІЛ-позитивних українців і вимагали від прем’єр-міністра Арсенія Яценюка взяти проблему ліків під особистий контроль.

“Минулого місяця ми зверталися до Прем’єр-міністра України із закликом не допустити, щоб 30 тисяч ВІЛ-позитивних людей залишилися без лікування, – розповідає Дмитро Шерембей, голова правління БФ “Пацієнти України”. – Але, попри обіцянки, уряд так і не вирішив проблему! І українці, які мали отримати препарати, залишаться без лікування”.

Як відомо, у травні активісти та ВІЛ-позитивні пацієнти на знак протесту облаштували на схилі навпроти Кабміну символічне кладовище. Вони вимагали вирішити проблему з компанією “Вектор Фарма” / “Фіоліс”,  яка повинна була поставити ліки для пацієнтів. Компанія, отримавши 100% передоплату від держави ще у кінці грудня минулого року, так і не поставила ліки, за які було сплачено.

“Ми попереджали Міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі про ймовірну катастрофу за кілька місяців до того, як стало зрозуміло, що компанія не поставлятиме препарати пацієнтам, – стверджує Віталій Шабунін, голова правління ГО “Центр протидії корупції”. – Але МОЗ не вирішив проблему, і компанія так і не поставила ліки”, – додає він.

На минулому засіданні уряду Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі відзвітував про те, що проблему вирішено. За його словами, компанія “Вектор Фарма” / “Фіоліс” поставила 8% препаратів від необхідної за контрактом кількості.

“Це тотальна катастрофа, якої не було в Україні з 2003 року, коли почалися перші програми лікування ВІЛ/СНІДу, – розповідає Володимир Жовтяк, голова ВБО “Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД”. – Адже проблема не була вирішена, більше того, ситуація погіршилася. Ми за рахунок своїх запасів для пацієнтів, яким забезпечуємо лікування, перекрили нестачу в ліках на 1,5-2 місяці. Але вже з кінця липня, і пацієнти, які знаходяться на державному лікуванні, і ті, яким забезпечує лікування наша організація за рахунок допомоги від Глобального фонду, залишаться взагалі без ліків у тому випадку, якщо ситуація з “Вектор Фарма”/”Фіоліс” не вирішиться”.

На кінець 2015 року на лікуванні від ВІЛ/СНІДу в Україні має перебувати 64 194 людини за рахунок бюджетних коштів та 18 406 пацієнтів за рахунок коштів Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Станом на 1 січня 2015 року 51 754 пацієнти лікуються за рахунок бюджетних коштів та закупівель. 14 573 пацієнти перебувають на лікуванні за рахунок допомоги Україні від Глобального фонду. 

Як відомо, у разі вживання антиретровірусної терапії – ліків, що приймають люди, інфіковані вірусом ВІЛ – людина може прожити довге та повноцінне життя, мати здорових дітей. Хворий, який приймає антиретровірусну терапію, не може інфікувати інших людей, саме тому забезпечення лікуванням пацієнтів з таким діагнозом є найкращим способом боротьби з розповсюдженням епідемії СНІДу. Препарати антиретровірусної терапії в усьому світі не продають в аптеках, людина може отримати лікування виключно в державних установах. Переривання лікування призводить до мутацій вірусу ВІЛ, через що вартість подальшого лікування зростає у кілька разів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter