Мешканця Херсонщини Рустама Чижика росіяни понад три місяці утримують у неволі

Дата: 26 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Мешканця Горностаївки Рустама Чижика росіяни викрали з власного будинку 13 листопада 2023 року. Спочатку чоловіка тримали в місцевій військовій комендатурі, а нещодавно нібито перевезли до Краснодарської області Росії.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Фото ЦЖР: Рустам Чижик

Як пише ЦЖР, рідним достеменно невідома доля Рустама Чижика та за що саме забрали чоловіка. Вони лише знають, що Чижика викрали ті самі окупанти, що й Дениса Шума, Руслана Руснака, Івана й Антона Штепів.

За словами рідних Рустама Чижика, він не міг виїхати з окупованої території, оскільки росіяни під час його попереднього затримання забрали в нього документи. Тоді чоловіка звинуватили нібито в зберіганні зброї. Однак рідні Рустама вважають, що росіяни могли підкинути зброю в процесі “обшуку”. Під час затримання чоловіка змушували взяти російський паспорт, але він відмовився. Попри це Чижика того разу відпустили.

За інформацією видання, під час утримування Рустама в так званій “Горностаївській військовій комендатурі” рідним забороняли робити для нього будь-які передачі. Також їм відомо, що Чижика нібито вивезли із селища до Краснодарської області.

Нагадаємо, трьох мешканців села Горностаївка Херсонської області Дениса Шума (23 роки) та двох братів-близнюків – Івана й Антона Штепів (22 роки) окупанти свавільно затримали в листопаді 2023 року і досі утримують у неволі, не називаючи причин їхнього незаконного утримування.

За інформацією джерел Центру журналістських розслідувань, неофіційно братів-близнюків звинувачують у наведенні ЗСУ на російські позиції і погрожують, що їх за це судитимуть.

У виданні додали, що росіяни також підозрюють Дениса Шума в нібито співпраці із ЗСУ.

20 листопада 2023 року в селищі Горностаївка на Херсонщині росіяни незаконно затримали 28-річного колишнього учасника АТО Руслана Руснака. Чоловіка доставили до “місцевого відділення поліції”. Окупанти звинуватили його в переданні ЗСУ інформації про розташування цього ж відділення, яке тиждень тому обстріляли.

Наступного дня в російських телеграм-каналах з’явилась інформація про те, що після багатогодинного допиту у відділку чоловік помер.

Протягом тижня військові РФ допитували близьких та знайомих Руслана, проводили перевірки. Рідні зазначили, що окупанти намагалися знайти докази причетності чоловіка до коригування та співпраці з армією України. 28 листопада окупаційна влада повідомила рідним, що Руслан помер.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter