Понад половину українців виступає за рівність прав ЛГБТ та гетеросексуальних людей – опитування

Дата: 20 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Українці переважно підтримують рівні права ЛГБТ та гетеросексуальних людей. Крім того, 72% українців хочуть бачити кращий баланс чоловіків та жінок у політичному житті.

Про це свідчать результати соціологічного опитування Національного демократичного інституту, проведеного 2–9 серпня.

Фото: Depositphotos

Українців запитали про те, чи погоджуються або не погоджуються вони з твердженням, що гомосексуальні люди (чоловіки та жінки) повинні мати такі ж права, як і гетеросексуальні. Повністю підтримали зрівняння в правах 31% опитуваних. 23% респондентів також зазначили, що радше погоджуються в зрівнянні в правах.

Натомість категорично проти виступили 19% опитуваних, а 8% зазначили, що радше не погоджуються. Нейтральну позицію з цього питання зайняли 10% респондентів, а ще 7% опитуваних не змогли відповісти на запитання.

Також респонденти мали зазначити, хто, на їхню думку, має бути більшою мірою залучений до політичного життя: чоловіки чи жінки? Так, 72% українців заявили, що хочуть бачити кращий гендерний баланс у політичному житті. У грудні 2021-го це значення дорівнювало 66%.

Однак 56% опитаних зазначили, що зараз чоловіки переважають у політиці. 

Серед причин, чому потрібне рівномірне залучення чоловіків та жінок до політичних справ, українці називають справедливість, важливість гендерної рівності та ефективнішу владу тощо. 

Нагадаємо, що в Україні за шість останніх років у півтора раза скоротилася кількість тих, хто негативно ставиться до ЛГБТ, – з 60,4% до 38,2%, а також учетверо зросла кількість тих, хто ставиться до ЛГБТ позитивно, – з 3,3% до 12,8% та в півтора раза тих, хто ставиться байдуже, – з 30,7% до 44,8%. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter