Понад дві третини чинних українських військових позитивно оцінюють ратифікацію Римського статуту

Дата: 22 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Понад дві третини чинних українських військовослужбовців мають позитивне ставлення щодо ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду. 

Про це розповів експерт коаліції “Україна. П’ята ранку” Максим Єлігулашвілі під час презентації в медіацентрі “Україна” результатів опитування. 

Ілюстраційне зображення

До та одразу після ратифікації статуту чимало публічних спікерів почали розповсюджувати міфи щодо документа та його нібито небезпеку для українських військових. Детальніше про ці міфи можете прочитати за посиланням

Попри це, цілком підтримують ідею ратифікації Римського статуту 37% опитаних бійців та бійчинь, скоріше підтримують – 34%.

“Ми маємо справу з більш як половиною опитаних, які не вбачають проблеми в ратифікації Римського статуту. Відповідно, закиди про те, що військові проти – не підтверджуються в контексті безпосередньо даних, які є. Плюс до того, що є критично важливим, ми не маємо суттєвих розривів між офіцерським складом, сержантським складом”, – коментує результати дослідження Єлігулашвілі.  

Опитані вказали на головні загрози ратифікації статуту. Однією з таких назвали необхідність працювати з Міжнародним кримінальним судом, незалежно від того, дії чиїх посадових осіб він розслідує. На цей аспект вказали 36% респондентів.

Однак, як зауважив Єлігулашвілі, військові усвідомлюють всі переваги. Серед таких 38% назвали можливість притягнення до відповідальності вищого керівництва РФ за воєнні злочини, а 35% – можливість реформувати кримінальну юстицію в Україні. 

Соціологи з 25 липня по 12 серпня поточного року опитали 660 чинних українських військовослужбовців.

Нагадаємо, що напередодні Верховна Рада ратифікувала Римський статут. Зробили це із заявою стосовно статті 124 Римського статуту, згідно з якою МКС не матиме юрисдикції за статтею 8 (воєнні злочини) щодо громадян України протягом семи років після ратифікації.

ZMINA детально пояснювала, чому українська влада використала застереження, яке може зашкодить її іміджу у світі.

Ратифікація документа була зобов’язанням України, закріпленим в Угоді про Асоціацію з ЄС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter