Понад 70% українців погоджуються, що ЛГБТІК-люди повинні мати рівні права – опитування КМІС

Дата: 18 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Близько 70,4% опитаних українців вважають, що ЛГБТІК повинні мати ті самі права, що й інші громадяни України.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Фото: Наталія Азаркіна

Підтримка рівних прав для ЛГБТІК-спільноти збільшилася на 3,1% в порівнянні з 2023 роком і на 6,7% в порівнянні з 2022 роком.

На питання про загальне ставлення до гомосексуальних, бісексуальних та трансгендерних людей 14,1% респондентів відповіли, що ставляться до них позитивно, 47,3% – нейтрально, а 32,1% – негативно.

Запровадження реєстрованого цивільного партнерства, передбаченого законопроєктом №9103, підтримує 28,7% опитаних, 25,6% ставляться до цього байдуже, а 35,7% – негативно. Отже, понад половину українців не проти цього.

Якщо два роки тому тих, хто не підтримує цивільне партнерство для одностатевих пар, було на 18,3% більше, ніж тих, хто підтримує, то 2024 року цей розрив скоротився до 7%.

Водночас більшість опитаних (68,3%) позитивно ставляться до участі ЛГБТІК у захисті України від російської агресії, а частка тих, хто ставиться до цього негативно, скоротилася до 7,1%.

Соціологи наголошують, що зазвичай позитивніше ставлення до ЛГБТІК демонструють жінки та молодь.

Опитування проводилися з 26 травня до 1 червня методом телефонних інтерв’ю (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних номерів. Загалом дослідники опитали 2011 дорослих респондентів з усіх регіонів України, окрім територій, які тимчасово не контролюються українською владою.

За звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищує 2,4%. Через повномасштабну війну можливе певне систематичне відхилення, але соціологи впевнені, що отримані результати однаково мають високу репрезентативність. 

Нагадаємо, що 16 червня, у неділю, у столиці відбувся перший від початку повномасштабного російського вторгнення Марш рівності. У ньому взяли участь активісти та ЛГБТІК-військові, представники дипломатичних місій і міжнародних організацій, іноземні політики й міжнародні спостерігачі.

Під час маршу учасники закликали міжнародну спільноту надати Україні озброєння, скандували “Росія – держава терорист” та “Змусьте Росію заплатити”, а також закликали ухвалити законопроєкти №5488 і 9103 щодо боротьби з дискримінацією та інституту реєстрованих партнерств.

Читайте також: Злочинна нетерпимість: з чим пов’язана нова хвиля квірофобних нападів та як цьому запобігти

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter