Понад 500 школярів з окупованої Херсонщини вивезуть до Адигеї на так зване оздоровлення 

Дата: 19 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Понад 500 школярів з окупованої Херсонщини росіяни планують вивезти на так зване оздоровлення до Республіки Адигея. Загалом за літо окупаційна влада планує вивезти до Кубані та окупованого Криму 2720 дітей з Херсонської області.

Про це ZMINA дізналася з телеграм-каналу окупаційної влади Херсонщини.

Діти з Херсонщини в одному з таборів Адигеї. Джерело: телеграм Кумпілова

Як пишуть російські державні ЗМІ, для дітей передбачено “федеральні програми оздоровлення, екскурсійні поїздки містами Росії та університетські зміни для старшокласників”.

На так званому відпочинку перебуватиме разом з українськими підлітками й молодь із сімей військових, які беруть участь у війні проти України, діти з багатодітних сімей, а також діти, які перебувають у скрутній життєвій ситуації. 

Глава Адигеї Мурат Кумпілов, перебуваючи в одному із закладів, де влаштовані діти з Херсонщини, нагадав керівництву табору “про важливість знайомства гостей з історією та культурою Адигеї”.

Минулого року 345 дітей із Херсонської області знайомили з традиціями, культурою та історією Республіки Адигея.

У травні цього року окупаційна влада Херсонської області вже відправила до Адигеї та анексованого Криму на 21 день 575 школярів з Нижніх Сірогоз, Іванівського, Генічеського та Новотроїцького районів, Олешківського та Чаплинського районів.

А понад 2,5 тисячі школярів із захоплених територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей, які за літо відвідають центр “Воїн” у Волгоградській області, навчатимуть медичної, інженерної та вогневої підготовки та керування БпЛА. 

Раніше аналітики Центру прав людини ZMINA встановили, що однією з основних цілей відправлення дітей з тимчасово окупованих територій України до таборів у Криму та РФ є “перевиховання” – інтеграція українських дітей у систему освіти та дозвілля, затверджена російським урядом. Принаймні 32 із 43 встановлених таборів активно та систематично забезпечують “освіту та культурний розвиток” українських дітей за російським зразком. Програма охоплює російські наративи про природу повномасштабного вторгнення, історію російсько-українських відносин. 

Адже головною метою програми з вивезення дітей з ТОТ є русифікація дітей, стирання в них української ідентичності, стимулювання їх до переїзду з окупованих територій на навчання та подальше проживання до РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter