Понад 230 мільйонів дівчат і жінок у світі зазнали каліцтва статевих органів – ЮНІСЕФ

Дата: 16 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У світі понад 230 мільйонів дівчат і жінок зазнали каліцтва жіночих статевих органів. Це на 30 мільйонів (15%) більше, у порівнянні із 2016 роком.

Такі дані зібрали в ЮНІСЕФ.

Фото: UNICEF/Zahara Abdul

Як вважають в організації, прогрес у боротьбі з жіночим обрізанням “катастрофічно” відстає від темпів досягнення цілей сталого розвитку. Вони передбачають припинення цієї практики до 2030 року. Але для досягнення мети темпи скорочення процедури жіночого обрізання в усьому світі повинні бути у 27 разів вищими, ніж є зараз. За даними організації, за останні 30 років, присвячених боротьбі з каліцтвами жіночих статевих органів, найбільшого прогресу вдалося досягти тільки в останнє десятиліття. Дедалі більше держав засуджують цю практику.

ЮНІСЕФ визначає калічення жіночих геніталій як “часткове або повне видалення жіночих зовнішніх статевих органів або інше пошкодження жіночих статевих органів із не медичних причин“. В організації це вважають порушенням прав людини. 

Каліцтво жіночих статевих органів завдає шкоди організму, впливає на майбутнє жінок і дівчат, а також ставить під загрозу їхнє життя. Ми також спостерігаємо тривожну тенденцію, що дедалі більше дівчаток піддаються цій практиці в молодшому віці, багато з них ще до свого пʼятого дня народження. Це ще більше скорочує час для втручання. Ми повинні посилити зусилля, щоб покласти край цій шкідливій практиці“, – зазначила виконавча директорка ЮНІСЕФ Кетрін Рассел.

ЮНІСЕФ закликає громади й лідерів в усьому світі активніше долучатися до подолання гендерної дискримінації й нерівності та продовжує наполягати на ухваленні законів, що забороняють жіноче обрізання.

Нагадаємо, на початку березня поточного року парламент Гамбії почав розглядати законопроєкт про скасування заборони на калічення жіночих статевих органів.

Раніше ZMINA повідомляла, що внаслідок операції з жіночого обрізання в щонайменше п’яти країнах Африки, де це дозволено, щорічно помирає понад 44 тисячі жінок та дівчат.

Дослідники вивчали питання в Беніні, Буркіна-Фасо, Камеруні, Чаді, Кот-д’Івуарі, Єгипті, Ефіопії, Гвінеї, Кенії, Малі, Нігері, Нігерії, Сенегалі, Сьєрра-Леоне і Танзанії. Обрізання є основною причиною смерті жінок, а на наступному місці – кишкові інфекції, які виникають унаслідок споживання зараженої їжі чи води. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter