Помічника нардепа підозрюють у розвідувально-підривній діяльності та держзраді

Дата: 05 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Під час спецоперації в Києві контррозвідка СБУ затримала помічника-консультанта народного депутата України. Бувши російським агентом, він вів розвідувально-підривну діяльність в органах влади. 

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

За даними слідства, фігурант вів розвідувально-підривну діяльність в органах влади на користь Росії.

“Посадовець був завербований співробітником 9 управління 5 служби ФСБ Юрієм Водолазким під час поїздки до Москви. Згодом той передав агента на “зв’язок” своєму керівнику – Дмитру Зубарєву. Своєму російському куратору чоловік передавав розвіддані про міжнародну співпрацю, внутрішньополітичний курс, зміцнення кордону з РФ і проведення АТО / ООС на Сході України”, – повідомляє СБУ.

У відомстві стверджують, що підозрюваний щомісячно отримував від російських спецслужб від 1,5 до 4 тисяч доларів. Для збору розвідданих він використовував широке коло особистих знайомств і статус помічника чинного нардепа. А передавав інформацію через зашифрований канал електронного зв’язку. 

Слідчі СБУ повідомили йому про підозру в скоєнні злочину за ст. 111 (“Державна зрада”) Кримінального кодексу України. Йому обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. 

Офіс генерального прокурора згодом уточнив, що чоловіка завербували у 2014 році, у 2019-му він став помічником народного депутата і допомагав іноземній розвідці до лютого 2022-го.

Суд уже отримав матеріали справи й відправив фігуранта під арешт. Його ім’я, як і ім’я народного депутата, на якого він працював, СБУ не називає.

Раніше ZMINA повідомляла, що Служба безпеки України викрила російських агентів у складі Кабінету Міністрів і Торгово-промислової палати. Ці посадовці передавали ворогу різну розвідінформацію: від стану обороноздатності до облаштування держкордону та персональних даних українських правоохоронців.

Нагадаємо, що СБУ також знешкодила розгалужену агентурну мережу ФСБ Росії, яку координував радник підконтрольного кремлю “глави” тимчасово окупованого Криму Сергія Аксьонова. У Києві, Харкові, Одесі, Запоріжжі, а також у Дніпропетровській і Вінницькій областях затримано 19 агентів РФ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter