Помер тітушка, обвинувачений у вбивстві журналіста В’ячеслава Веремія

Дата: 27 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Шевченківський райсуд Києва закрив справу щодо тітушки Павла Бялая, обвинуваченого у вбивстві журналіста В’ячеслава Веремія під час подій Майдану, у зв’язку зі смертю підсудного.

Рішення ухвалив 27 жовтня суд присяжних на чолі з суддею Оксаною Голуб, пише Watchers Media.

Павло Бялай. Джерело: скриншот з відео hromadske.ua

За версією слідства, Бялай був правою рукою керівника групи тітушок Юрія Крисіна, якого ще в грудні 2017-го визнали винним у хуліганстві в справі щодо вбивства Веремія.

Суд над Бялаєм тривав понад чотири роки. Йому інкримінували:

  • вбивство з хуліганських мотивів за попередньою змовою;
  • групове хуліганство;
  • замах на вчинення злочину;
  • незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів;
  • незаконне поводження зі зброєю.

За версією прокуратури, Бялай стріляв із вогнепальної зброї в таксі, в якому їхав журналіст В’ячеслав Веремій в ніч на 19 лютого 2014 року. Також слідство стверджувало, що чоловік був у групі тітушок, які стріляли по протестувальниках у центрі Києва.

Адвокатка Бялая Тетяна Охрімчук попросила закрити справу через смерть обвинуваченого. Копію свідоцтва про смерть на підтвердження своїх слів вона надала суду.

Згідно з документом, смерть настала 13 вересня 2022 року. Мати Бялая усно заявила адвокатці, що не має бажання розгляду питання щодо подальшої реабілітації померлої особи.

Кримінальне провадження закривається в разі, якщо помер підозрюваний, обвинувачений, крім випадків, якщо провадження є необхідним для реабілітації померлого. Звертатись із заявою про продовження провадження для реабілітації померлого мають право його близькі родичі.

Прокурор Володимир Мізерний підтримав клопотання адвокатки. Потерпіла Світлана Кирилаш також не заперечувала проти цього.

Обставини смерті в суді не оголосили, пише медіа. Прокурор зауважив, що ця інформація належить до медичної й має зберігатись у таємниці.

Виходячи з цього формулювання, журналісти припустили, що смерть обвинуваченого Бялая настала внаслідок захворювання, а не кримінальних причин.

У коментарі Watchers Кирилаш зазначила, що прагнула правосуддя й хотілося довести процес до фіналу.

“Але треба бути реалістами: так, як працює Шевченківський суд, що засідання раз на два місяці, і постійно якісь затримки, переважно з боку захисту, то Бялай міг, уже й отримавши термін, його не сидіти, бо на той час уже б відбув повністю. Те, що життя покарало, може, щось у цьому і є, хоча, на жаль, бачимо, що не завжди й не з усіма працює”, — сказала вона.

Бялая затримали 9 березня 2017 року у квартирі його дівчини. Чоловіка звинуватили в тому, що він стріляв у таксі, в якому їхав журналіст, в ніч з 18 на 19 лютого 2014 року. Як каже слідство, тітушки зупинили таксі, витягнули з нього Веремія та ІТ-спеціаліста Олексія Лимаренка, коли ті поверталися з роботи. Спочатку їх побили, а потім вистрелили у Веремія.

Журналіст помер у лікарні швидкої допомоги.

2017-го Шевченківський райсуд засудив за цей злочин Крисіна до чотирьох років позбавлення волі умовно, тобто звільнив від покарання з випробувальним терміном у два роки. Прокуратура та потерпілі подали апеляцію на це рішення, а тому згодом чоловік отримав п’ять років реального строку. Згодом ВРП звільнила суддю, який дав умовний термін. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter