Помер останній з прокурорів Нюрнберзького процесу Бен Ференц: він засуджував агресію РФ і називав Путіна воєнним злочинцем

Дата: 09 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У США у віці 103 років помер останній з прокурорів Нюрнберзького процесу Бенджамін Ференц: зокрема, виступав прокурором армії США на стороні обвинувачування проти шістьох нацистських генералів, відповідальних за розстріли в Бабиному Яру в Києві, а також у Ризькому гетто. Він засуджував російську агресію проти України й називав Володимира Путіна воєнним злочинцем.  

Про це пише ЛІГА.net з посиланням на The New York Times.

Джерело: телеграм-канал Андрія Костіна

У 1945 році Ференц був головним слідчим по боротьбі з нацистськими злочинцями, пізніше став наймолодшим прокурором у Нюрнберзіі Нюрнберзький процес — міжнародний судовий процес, який проводився проти представників Третього Рейху за підготовку та здійснення вторгнень в інші країни та інші злочини під час Другої світової війни.. Брав участь в окремому процесі так званих айнзатцгруп — каральних підрозділів, створених нацистами для ліквідації населення й знищення військовополонених на окупованих територіях.

Тоді підсудними стали 22 нацистських військових, з них шестеро генералів. Серед злочинів, у яких їх звинувачували, — розстріл у Бабиному Яру у вересні 1941 року, де було вбито 33 771 людину, і вбивство 25 тисяч латвійських євреїв Ризького гетто в листопаді та грудні того ж року.

Усі обвинувачені були визнані винними, 14 засудили до смертної кари, проте стратили лише чотирьох. Двоє отримали довічне ув’язнення.

Також Ференц був спеціальним радником у справі проти німецького промисловця Альфреда Круппа та його топменеджерів. Їх обвинувачували в пособництві в агресивній війні та використанні рабської праці (переважно євреїв з Аушвіца).

Круппа засудили до 12 років позбавлення волі, але достроково звільнили 1951-го.

Після завершення Нюрнберзького процесу Ференц залишався у Західній Німеччині та допомагав євреям у підготовці угоди про репарації. Потім повернувся до США й розпочав приватну юридичну практику.

Юрист багато років просував ідею створення міжнародного трибуналу. Її частково вдалося реалізувати 2002 року з появою Міжнародного кримінального суду (МКС), який 2023 року видав ордер на арешт Володимира Путіна за підозрою у вчиненні воєнних злочинів в Україні.

Сам Бен Ференц засуджував російську агресію та називав Путіна “беззаперечно воєнним злочинцем”.

“Я радий, що він побачив, як Путіну видали ордер на арешт”,заявив генеральний прокурор Андрій Костін, коментуючи новину про смерть Ференца.

Нагадаємо, що 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та його уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Як працює ця інституція, ZMINA розповідала тут:

Ті, хто видав ордер на арешт Путіна: як працює Міжнародний кримінальний суд і чим може допомогти українцям

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter