Польський Сейм підтримав поправки до закону про допомогу українцям. Що вони передбачають?

Дата: 16 Травня 2024
A+ A- Підписатися

15 травня Сейм Польщі схвалив поправки до Закону “Про допомогу громадянам України у звʼязку зі збройним конфліктом на її території”. Законопроєкт поміж іншим передбачає продовження терміну легальності перебування для українців.

Про це повідомляє видання RMF24.

Ілюстративне фото

Як зазначається, 381 депутат Сейму проголосував за поправки до закону, 19 були проти й 20 утрималися.

Документ продовжує законність перебування для українців, яким присвоєно номер PESEL UKR, до 30 вересня 2025 року. З наступного року виплати на дитину у розмірі 800 злотих будуть привʼязані до обовʼязкового шкільного навчання українських дітей.

Поправка до Закону “Про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території України” передбачає також доступ до медичних, сімейних та соціальних виплат, що надаються органами соціального страхування (ZUS), а також можливість проживання в колективних місцях розміщення.

У документі вказано максимальний 36-місячний період, впродовж якого учні можуть брати участь у додаткових безплатних курсах польської мови. Рішення стосуватиметься школярів, які почали відвідувати заняття у 2022/2023 та 2023/2024 роках.

Крім того, схвалені зміни стосуються продовження на чотири місяці терміну подачі заяв на отримання умовного права на заняття лікарською, стоматологічною, медичною та акушерською практикою.

Повідомляється, що новий закон передбачає і запровадження нових правил підтвердження особи громадянина України, який подає заяву на отримання номера PESEL. Єдиним способом підтвердження особи буде пред’явлення дійсного проїзного документа.

З 1 липня фінансування, проживання та харчування біженців з України, які перебувають в особливо складній ситуації, буде можливим лише на підставі підписаної угоди з місцевим воєводою або органом місцевого самоврядування, який діє за дорученням воєводи. Правила участі у витратах на проживання та харчування в центрах колективного розміщення також змінять таким чином, щоб збір належних субсидій був більш ефективним, ніж зараз.

З 1 липня документ передбачає скасування одноразової грошової допомоги в розмірі 300 злотих та допомоги на фінансування фотографії (раніше під час оформлення PESEL UKR фото робили безплатно).

Закон також передбачає припинення пільг, пов’язаних із компенсацією витрат на проживання та харчування біженців, понесених власниками приватних приміщень.

Наразі закон буде переданий на розгляд Сенату. Більшість положень мають набрати чинності з 1 липня.

Нагадаємо, на початку травня польський уряд ухвалив зміни до Закону “Про допомогу громадянам України”. У документі передбачається, зокрема, продовження тимчасового захисту для українських біженців до кінця вересня 2025 року.

Раніше ZMINA повідомляла, що кількість громадян України, які прибули до Польщі після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, зменшилася з 1,3 мільйона до 950 тисяч.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter