Польський міністр вибачився за гомофобну заяву дворічної давнини, однак поглядів не змінив

Дата: 28 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Міністр освіти Польщі Пшемислав Чарнек вибачився за заяву 2020 року, в якій назвав представників ЛГБТ-спільнот “нерівними нормальним людям”, але наголосив, що не змінив своєї думки.

Про це йдеться на його фейсбук-сторінці.

Фото: tvn24

“Я, нижчепідписаний Пшемислав Чарнек, міністр освіти і науки, відкликаю свої слова, сказані 13 червня 2020 року в етері TVP Info та 3 серпня 2020 року на радіо Marjya, але залишаюся при своїх поглядах”, – йдеться в дописі.

Відомо, що два роки тому Чарнек, який ще був депутатом від керівної партії “Право і справедливість”, заявив, що ЛГБТ “не рівні нормальним людям”. Після цього ЛГБТ-активіст і викладач Варшавського університету Якуб Урбанік подав позов проти політика, а сейм оголосив йому догану.

“Я не мав на меті нікого образити, зокрема людей зі спільноти ЛГБТ+, а саме професора Якуба Урбаніка”, – додав Чарнек у фейсбуку.

Коментар польського міністра датований ще 21 липня, але був оприлюднений лише сьогодні, 28 вересня.

У відповідь Урбанік написав, що вважає заяву Чарнека “маленьким кроком, який веде до втілення захисту людської гідності згідно зі статтею 47 Конституції” Польщі, що гарантує захист особистих свобод.

Нагадаємо, що Вищий польський апеляційний суд 28 червня ухвалив, що так звані “зони, вільні від ЛГБТ”, мають бути ліквідовані в чотирьох муніципалітетах. Це рішення спричинило конфлікт між Польщею та Єврокомісією, яка заявила, що воно може порушувати закон ЄС щодо недискримінації за ознакою сексуальної орієнтації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter