Польському міністру висловили догану за дискримінаційні слова щодо ЛГБТ-людей

Дата: 18 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

У Польщі комісія сейму з етики оголосила догану міністрові освіти Пшемиславу Чарнеку за його слова про те, що ЛГБТ не рівні нормальним людям. 

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Чарнек очолив міністерство освіти Польщі в жовтні. Його призначення спричинило обурення не тільки серед правозахисників, але й в академічній спільноті. Понад сто інтелектуалів, а також громадських і релігійних діячів, включно з професорами Католицького університету Любліна, підписали колективне звернення з критикою на його адресу. Міністр відомий не лише гомофобними заявами, але й сексистськими твердженнями про те, що народження дітей – обов’язок жінки. 

Рішення про догану для Чарнека ухвалили більшістю голосів комісії. Сам міністр освіти жодного разу не з’явився на засідання і не виправдав своєї відсутності. Другою людиною, якій комісія висловила догану, став депутат з керівної партії “Право і справедливість” Яцек Жалєк, який називав геїв та транслюдей “не людьми”. 

Нагадаємо, що в серпні польські парламентарки прийшли на інавгурацію президента Польщі Анджея Дуди в сукнях і масках веселкового забарвлення на знак протесту проти його гомофобних і трансфобних поглядів. 

Раніше цього року Єврокомісія відмовилася надати кошти шести польським містам у межах програми співпраці міст-побратимів через гомофобні резолюції, які раніше ухвалила там місцева влада. Після цього заступник міністра з уряду Польщі запропонував називати всю країну “зоною, вільною від ЛГБТ”.

Згідно з індексом Групи з прав ЛГБТ ILGA-Europe, опублікованому в травні, Польща є найгомофобнішою країною в ЄС із погляду прав ЛГБТ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter