У чотирьох муніципалітетах Польщі ліквідують “зони, вільні від ЛГБТ”

Дата: 29 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Вищий польський апеляційний суд 28 червня ухвалив, що так звані “зони, вільні від ЛГБТ”, мають бути ліквідовані у чотирьох муніципалітетах.

Про це повідомляє Euractiv.

Фото: Getty Images

Це рішення викликало конфлікт між Польщею та Єврокомісією, яка заявила, що воно може порушувати закон ЄС щодо недискримінації за ознакою сексуальної орієнтації.

Після судового позову від омбудсмана Польщі суди нижчої інстанції ухвалили, що дев’ять таких резолюцій мають бути скасовані. Потім прокуратура, ультраконсервативний аналітичний центр Ordo Iuris та відповідні муніципалітети оскаржили ці вироки.

Міністр Кабміну Міхал Вуйцик, член консервативної партії Єдина Польща, розкритикував це рішення. 

“Якщо депутати вирішують, що хочуть підтримувати наші традиції та ідентичність, це суверенне їхнє право. Ніхто не повинен обмежувати це”, – заявив він.

24 червня Кампанія проти гомофобії заявила, що Комісія ЄС внесла до своєї Угоди про партнерство з Польщею пункт, який не дозволить муніципалітетам із “зонами, вільними від ЛГБТ”, отримувати кошти з бюджету блоку на 2021–2027 роки.

Зазначається, що муніципалітети, які проводять політику, яку ЄС вважає дискримінаційною, не отримають фінансування на інфраструктуру, навколишнє середовище та деякі інші сфери.

Нагадаємо, Підкарпатське, Любельське та Малопольське воєводства в Польщі проголосували за скасування резолюцій, які оголошували їх вільними від “ідеології ЛГБТ” зонами. Рішення ухвалили після того, як Європейська комісія пригрозила заблокувати до 126 млн євро фінансування для місцевих органів влади.

Майже сотня польських повітів і воєводств почали оголошувати себе “вільними від ЛГБТ-ідеології” з березня 2019 року. У такий спосіб консерватори відреагували на слова міського голови Варшави Рафала Тшасковського про намір долучити інформацію про ЛГБТ до програми сексуальної освіти. Резолюції, які ухвалювали місцеві органи самоврядування, мали декларативний характер, однак активісти та правозахисники наголошували, що лише факт існування цих документів стигматизує ЛГБТ-людей та фактично вилучає їх із суспільства. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter