Польща продовжить легальне перебування біженців з України до кінця червня

Дата: 03 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Уряд Польщі продовжить термін дії посвідок на проживання українських біженців до 30 червня 2024 року. Їхнє право на соцвиплати також мають продовжити.

Про це пишуть Rzeczpospolita та PAP.

Фото: ANP

Як інформують польські медіа, про це йдеться у проєкті змін до закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території країни, над яким працює Міністерство внутрішніх справ та адміністрації Польщі.

Зміни обумовлені рішенням Ради ЄС, яка у жовтні минулого року продовжила тимчасовий захист для українських біженців до 4 березня 2025 року, а також відповідно до польського закону від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України.

За словами адвокатки Кароліни Шиффтер, Польща, як член Європейського Союзу, зобов’язана виконувати рішення про тимчасовий захист, тому теж надасть такий захист українцям до 4 березня наступного року.

Міністерство родини, праці й соцполітики Польщі повідомило, що у разі продовження терміну легального перебування українських біженців, їхнє право на соціальні виплати також буде продовжено.

Зазначається, що проєктом змін до закону передбачається продовження терміну легальності перебування воєнних біженців в Польщі до 30 червня; допустимості подальшого використання до цього часу будівель, де тимчасово групами проживають воєнні біженці з України; легальності до цього часу дозвільних документів українців на перебування в РП. Крім того, у проєкті передбачено продовження до 30 червня цього року можливості виконання праці лікарями, стоматологами, медсестрами та акушерками з України.

Ці зміни до закону про допомогу українцям в уряді Польщі планують прийняти у першому кварталі цього року. Він має набути чинності наступного дня після його оголошення.

Нагадаємо, що 19 жовтня 2023 року Європейський Союз остаточно продовжив дію Директиви тимчасового захисту ЄС для біженців з України до березня 2025 року. Наявність тимчасового захисту не унеможливлює подання заяви на отримання статусу біженця чи інші форми захисту, доступні в країнах ЄС.

Раніше ZMINA повідомляла, що в грудні минулого року Європейська комісія виділила понад 65 мільйонів євро для Болгарії, Чехії, Польщі та Румунії, які приймають на своїй території українських біженців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter