Полонених моряків внесли до списку обміну, але Путін виступає проти їх повернення в Україну

Дата: 16 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Всі військовополонені моряки, яких Росія незаконно утримує у себе з кінця минулого року, знаходяться у списку обміну. 

Про це розповіла Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у коментарі “Інтерфакс-Україна”. 

Наразі українська сторона перевіряє списки Росії на обмін. 

“Військовополонені моряки у нас є в списках. Зараз проводимо верифікацію списків РФ і вносимо наші уточнення по ситуації стосовно стадії судового процесу. А моряки, звичайно, в списках. Ми дивимося, яка стадія процесу, по тих громадянах, які заявлені російською стороною”, – зауважила Денісова. 

Водночас російська колега Омбудсмана Тетяна Москалькова у коментарі “Радіо Свобода” заявила, що президент Росії Володимир Путін та обвинувачений Україною у держзраді головний редактор “РИА-Новости” Кирило Вишинський виступають проти обміну. 

“Президент Російської Федерації Володимир Путін — проти таких підходів, коли про людей говорять як про обмінний фонд. І сам Кирило Вишинський каже, що він не згоден на жодні обміни, і добиватиметься виправдувального вироку”, – сказала вона. 

При цьому Москалькова зауважила, що Україні нібито пропонували відпустити моряків за умови, що вони братимуть участь у попередньому судовому слідстві в Москві, але українська сторона не підтримала цю пропозицію.

Відомо, що 15 липня Денісова поїхала до Москви на суд, який розглядатиме питання зміни чи продовження запобіжного заходу українським морякам. Нещодавно слідче управління ФСБ Росії висунуло в остаточній редакції звинувачення всім 24 військовополоненим.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські військові біля берегів Криму протаранили, обстріляли і захопили українські катери “Бердянськ” і “Нікополь” та буксир “Яни Капу”, які прямували з Одеси до Маріуполя через Керченську протоку.

Після атаки прикордонників РФ на українські військові катери і взяття в полон моряків російські суди в Криму заарештували 24 українських військових. Троє з них під час атаки росіян дістали поранення. Українським військовослужбовцям висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 КК Росії (незаконне перетинання кордону), їм загрожує до шести років позбавлення волі. Під час допитів усі українські військові заявили слідчим ФСБ під протокол, що є військовополоненими. ООН визнала моряків військовополоненими, а правозахисна організація “Меморіал” – політв’язнями.

Згодом Міжнародний трибунал ООН з морського права зобов’язав Росію негайно звільнити українські військові кораблі, а також 24 захоплених моряків, проте РФ цього не виконала. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter