Політика Ілона Маска щодо соцмережі X сприяла поширенню російської пропаганди у світі – дослідження

Дата: 03 Вересня 2023
A+ A- Підписатися
Єврокомісія опублікувала дослідження, в якому йдеться про те, що соціальна мережа X (твіттер) зіграла важливу роль у тому, щоб російська пропаганда про Україну охопила більше людей, ніж до початку повномасштабної війни.
 
Про це повідомляє видання Washington Post, посилаючись на дослідження некомерційної аналітичної групи Reset.
 
Фото з відкритих джерел

За даними дослідження, яке тривало впродовж року, попри добровільні зобов’язання найбільших соцмереж протидіяти російській пропаганді, ворожа дезінформація проти України продовжує поширюватися. Аналітики зауважили, що дозвіл на безмежне поширення дезінформації та мови ворожнечі порушував би Закон ЄС про цифрові послуги, якби він набув чинності минулого року.

“Впродовж 2022 року аудиторія та охоплення акаунтів у соціальних мережах, орієнтованих на Кремль, суттєво зросли по всій Європі. (…) Попередній аналіз свідчить про те, що охоплення і вплив підтримуваних Кремлем акаунтів ще більше зросли в першій половині 2023 року, зокрема, через руйнування стандартів безпеки твіттеру”, – йдеться у дослідженні.

Там стверджують, що вони особливо зросли в першій половині 2023 року, зокрема, через зміну стандартів безпеки у твіттері.

Так, попри те, що основним періодом дослідження був 2022 рік, охоплення прокремлівських облікових записів зросло в період із січня по травень 2023 року, причому середня залученість на онлайн-платформах зросла на 22%.

Водночас дослідження показало, що X Ілона Маска – не єдина соцмережа, яка не змогла зупинити поширення російської пропаганди. Так, інстаграм та фейсбук також зазнали критики.

Дослідження провела некомерційна аналітична група Reset. Аналітики оцінювали загальнодоступну інформацію, таку як кількість взаємодій із проблемним вмістом людей, які не підписалися на обліковий запис, що його опублікував.

Старший радник Reset Фелікс Картте сказав у коментарі Washington Post, що російські пропагандисти в досліджуваний період використовували мову ненависті, підштовхували екстремістів до дій і загрожували національній безпеці. Як стверджується, група Reset виступає за посилення нагляду за цифровими платформами.

Ключовий метод пропагандистів – спочатку розміщувати численні повідомлення в групах із меншим трафіком, а потім просувати ці публікації за допомогою посилань на популярніших каналах.

Нагадаємо, пов’язаний з адміністрацією президента Росії Інститут розвитку інтернету (ІРІ) запланував 2023 року розподілити 20 мільярдів рублів грантів на створення “патріотичного” контенту, ще 52 мільярди виділять для цього у 2024–2025 роках: загалом це 72 мільярди рублів за три роки (приблизно 0,9 мільярда доларів).

Раніше ZMINA повідомляла про те, що російська пропаганда використовує ютуб як майданчик для розпалювання ненависті та поширення дезінформації, а також поширює ідею геноциду українського народу, транслює расистські висловлювання та вихваляє російських воєнних злочинців. Про це йдеться в дослідженні ІМІ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter