Політв’язневі Лимешку під примусом зробили щеплення не визнаною ВООЗ вакциною – Денісова

Дата: 31 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконно засудженому Росією громадянину України Геннадієві Лимешку всупереч його волі зробили щеплення проти коронавірусу вакциною, яку не визнала ВООЗ.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у своєму телеграм-каналалі

Геннадій Лимешко

За її даними, працівники виправної колонії “ФКУ ИК-6 УФСИН России по Ставропольскому краю”, де утримують політв’язня, погрожуючи поміщенням до штрафного ізолятора та забороною спілкуватися з родичами, змусили його підписати згоду на щеплення.

Після вакцинації стан здоров’я Геннадія Лимешка стрімко погіршився: почалася тахікардія та сильний головний біль.

Денісова додала, що адміністрація установи відмовила українцеві в наданні медичної допомоги. Це є, за її оцінкою, грубим порушенням статті 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, що прирівнюється до тортур і нелюдського поводження, та статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження з в’язнями, схвалених Економічною і соціальною радою ООН.

Денісова закликала свою російську колегу Тетяну Москалькову терміново забезпечити надання Лимешку необхідної меддопомоги, а першого генерального консула України в Ростові-на-Дону Тараса Малишевського – відвідати Лимешка у виправній колонії.

Раніше ZMINA повідомляла, що російські розробники вакцини проти COVID-19 “Спутник V” послідовно провалювали здавання необхідної документації для реєстрації препарату в ЄС. Через це реєстрація відкладається на невизначений термін.

Напередодні дружина бранця Кремля Ірина Лимешко повідомляла, що її чоловіка утримують у неналежних умовах та не надають медичної допомоги. 

Нагадаємо, 15 серпня 2017 року ФСБ повідомила про затримання в тимчасово окупованому Криму чоловіка, якого вона звинуватила в нібито підготовці диверсій на півострові. Російська спецслужба стверджувала, що Лимешко начебто за наказом СБУ планував підрив ліній електропередач Судак – Новий Світ, підпал лісу в районі Судак – Алушта та об’єкта комунального господарства в районі селища Рибаче. Під час затримання російські силовики нібито знайшли в чоловіка дві тротилові шашки, гранату, місткості з горючою сумішшю, пилом та фотоапарат.

Скріншот з відео затримання бранця Кремля

Служба безпеки України заперечила причетність затриманого до органів держбезпеки, назвавши повідомлення ФСБ про затримання “черговою провокацією”. За словами представника Держприкордонслужби України Олега Слободяна, Лимешко проїхав через адміністративний кордон з Кримом 9 серпня. Водночас у нього не було заборонених предметів. 

До арешту чоловік жив і працював у Маріуполі. Перед тим з родиною мешкав у Харкові. Як повідомила в коментарі ІСТV Ірина Лимешко, її чоловік поїхав до Криму на роботу, оскільки родині потрібні були гроші на лікування доньки.

ФСБ оприлюднила відео затримання й допиту українця. На змонтованих шматках відео він назвав себе Геннадієм Лимешком, 1992 року народження, і зізнався в тому, що нібито готував диверсії на території Криму.

Незаконний “Судацький міський суд” 10 травня 2018 року визнав українця винним і засудив до восьми років позбавлення волі за звинуваченням у “незаконному придбанні, зберіганні й носінні вибухових речовин”. Засідання було закритим, а в політв’язня не було адвоката за згодою. У серпні 2018-го незаконний “Верховний суд Криму” залишив вирок чинним.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити, зокрема, онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 124 людини. 89 українських громадян утримують з політичних мотивів в Росії, а 35 – у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter