Дружина політв’язня Геннадія Лимешка розповіла про нелюдські умови в колонії, де утримують її чоловіка

Дата: 01 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Бранця Кремля Геннадія Лимешка утримують у виправній колонії №6 Ставропольського краю в неналежних умовах та не надають медичної допомоги. 

Про це під час онлайн-дискусії “Сім років беззаконня. Що відбувається з політв’язнями Кремля та Донбасу?” сказала дружина політв’язня Ірина Лимешко, передає кореспондент видання ZMINA

Геннадій Лимешко

Вона поскаржилася, що адміністрація колонії забороняє телефонні дзвінки, а листи доходять через два-три місяці. Водночас інколи вони зникають.  

“Зі слів чоловіка, води та опалення в приміщенні, де вони перебувають разом з іншими ув’язненими, взагалі немає. Узимку за –20 градусів надворі в бараку температура вище, ніж 10 градусів, не підіймається. У зимовий період в’язні постійно хворіють на респіраторні захворювання. Туалет розташований на дворі. Харчування жахливе: якість каші та супи”, – розповіла вона.

Дружина також повідомила, що після тортур з боку ФСБ політв’язню так і не надали належної медичної допомоги. У чоловіка досі проблеми із суглобами та зубами після того, як його сильно били та пропускали через усе тіло струм. 

“У разі будь-якого звернення в медичний пункт він отримує або відмову, або обіцяють йому, що з часом цю допомогу нададуть. Я зверталася до начальника колонії з проханням пояснити, чому не надають медичної допомоги. Але нам надходять відписки, що медична допомога надається, як вони вважають, у повному обсязі або полонені не звертаються по медичну допомогу, що є неправдою”, – повідомила дружина Лимешка. 

За її словами, коли у світі почалася коронавірусна пандемія, усі 40 засуджених у бараку мали високу температуру. Нікому з них не надавали ліків. Дві людини в бараку померли. 

Нагадаємо, 15 серпня 2017 року ФСБ повідомила про затримання в тимчасово окупованому Криму чоловіка, якого вона звинуватила в нібито підготовці диверсій на півострові. Російська спецслужба стверджувала, що Лимешко нібито за наказом СБУ планував підрив ліній електропередач Судак – Новий Світ, підпал лісу в районі Судак – Алушта та об’єкта комунального господарства в районі селища Рибаче. Під час затримання російські силовики, начебто знайшли в чоловіка дві тротилові шашки, гранату, місткості з горючою сумішшю, пилом та фотоапарат.

Скріншот з відео затримання бранця Кремля

Служба безпеки України заперечила причетність затриманого до органів держбезпеки, назвавши повідомлення ФСБ про затримання “черговою провокацією”. За словами представника Держприкордонслужби України Олега Слободяна, Лимешко проїхав через адміністративний кордон з Кримом 9 серпня. Водночас у нього не було заборонених предметів. 

До арешту чоловік жив і працював у Маріуполі. Перед тим з родиною мешкав у Харкові. Як повідомила в коментарі ІСТV Ірина Лимешко, її чоловік поїхав до Криму на роботу, оскільки родині потрібні були гроші на лікування доньки.

ФСБ оприлюднила відео затримання й допиту українця. На змонтованих шматках відео він назвав себе Геннадієм Лимешком, 1992 року народження, і зізнався в тому, що нібито готував диверсії на території Криму.

Незаконний “Судацький міський суд” 10 травня 2018 року визнав українця винним і засудив до восьми років позбавлення волі за звинуваченням у “незаконному придбанні, зберіганні й носінні вибухових речовин”. Засідання було закритим, а в політв’язня не було адвоката за згодою. У серпні 2018-го незаконний “Верховний суд Криму” залишив вирок чинним.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити, зокрема, онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter