Політв’язню Івану Яцкіну Сімферопольське СІЗО не передає ліків – адвокат

Дата: 28 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У кримського політв’язня Івана Яцкіна, якого Росія звинувачує в “державній зраді”, погіршився стан здоров’я, а співробітники СІЗО не передають йому ліків від рідних.

Про це 27 квітня на своїй фейсбук-сторінці написав адвокат Микола Полозов після чергового засідання в справі політв’язня в незаконному “Верховному суді Криму”.

Іван Яцкін

До початку судового засідання і в перерві адвокат поспілкувався з Іваном Яцкіним про умови його утримання в Сімферопольському СІЗО. За словами політв’язня, після попереднього судового засідання його помістили в підвальне приміщення, розташоване під СІЗО, так звану кишку. 

“Яцкіна вчора протримали в цій “кишці” близько двох годин. Він був змушений стоячи перебувати в цьому вогкому приміщенні. З огляду на захворювання нижніх кінцівок та наслідки після обмороження ніг у СІЗО “Лефортово” його стан здоров’я погіршився. Сьогодні скаржився мені на сильний біль у ногах. Крім того, йому досі не передали медикаментів (знеболювальні та антикоагулянти), які раніше йому передали родичі. Дуже хочеться сподіватися, що адміністрація СІЗО Сімферополя вживе необхідних заходів для забезпечення прав ув’язнених і докладатиме зусиль щодо недопущення нелюдського ставлення до “спецконтингенту” з боку відповідальних співробітників”, – написав Полозов.

Як відомо, перше судове засідання по суті в справі громадянина України відбулося 20 квітня. Засідання проходить у закритому режимі. Перебіг судового процесу Полозов коментувати відмовився, посилаючись на підписку “про нерозголошення даних, що становлять державну таємницю”.

Напередодні Микола Полозов заявив про провокацію співробітників Сімферопольського СІЗО, через яку бранцю Кремля можуть призначити статус “схильний до втечі” або “схильний до суїциду”. 

Нагадаємо, уродженця села Войкове Первомайського району Криму Івана Яцкіна затримали 16 жовтня 2019 року. Про це стало відомо в грудні.

Російське слідство звинувачує чоловіка в тому, що, перебуваючи в Сімферополі з 14 лютого до 30 березня 2016 року, він за завданням СБУ спілкувався зі своїми знайомими з-поміж правоохоронців, “збираючи персональні дані співробітників оперативно-пошукового бюро МВС у Республіці Крим”. А перебуваючи з квітня до липня 2016 року на території України, “через інтернет та під час особистих зустрічей зі співробітниками СБУ” передав їм ці дані, що становлять державну таємницю.

Полозов розповідав, що після арешту Яцкіна перевозили з Криму до Москви. За його словами, російські силовики чинили на кримчанина “сильний психологічний тиск”.

На запит “Крим.Реалії” в СБУ повідомили, що Іван Яцкін не співпрацював зі Службою безпеки України.

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав чоловіка політв’язнем.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter