Політв’язня Яцкіна через провокацію пенітенціарників можуть визнати схильним до втечі – захисник

Дата: 26 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Кримському політв’язню Івану Яцкіну, якого Росія обвинувачує в “державній зраді”, можуть призначити статус “схильний до втечі” або “схильний до суїциду”. 

Про це виданню Кримський процес повідомив адвокат Микола Полозов після чергового судового засідання по даній кримінальній справі. 

Іван Яцкін

Російські пенітенціарники провели два обшуки у його камері в Сімферопольському СІЗО. Під час одного з них вони знайшли мотузку, і українця допитали під відеозапис про цей заборонений предмет. 

Сам Яцкін заперечує причетність до знайденої мотузки. Сторона захисту назвала цей випадок “провокацією” і вважає, що через цю мотузку адміністрація СІЗО присвоїть бранцю статус “схильний до втечі” або “схильний до суїциду” і посилить умови його утримання. 

Тим часом Крим.Реалії повідомляє, що повторне клопотання адвоката щодо дозволу на побачення Яцкіна з його цивільною дружиною Гульнарою Кадировою та малолітніми дітьми. Утім незаконний “Верховний суд Криму” відмовив йому у цьому, пославшись на те, що “тільки засуджені мають право на побачення”.

Наступне судове засідання у цій кримінальній справі відбудеться 27 квітня.

Нагадаємо, уродженця села Войкове Первомайського району Криму Івана Яцкіна затримали 16 жовтня 2019 року. Про це стало відомо в грудні.

Російське слідство звинувачує чоловіка у тому, що, перебуваючи в Сімферополі з 14 лютого по 30 березня 2016 року, він за завданням СБУ спілкувався зі своїми знайомими з числа правоохоронців, “збираючи персональні дані співробітників оперативно-пошукового бюро МВС по Республіці Крим”. А перебуваючи з квітня по липень 2016 року у території України, “через інтернет та при особистих зустрічах із співробітниками СБУ” передав їм ці дані, що становлять державну таємницю.

Полозов розповідав, що після арешту Яцкіна перевозили з Криму до Москви. За його словами, російські силовики чинили на кримчанина “сильний психологічний тиск”.

На запит “Крим.Реалії” в СБУ повідомили, що Іван Яцкін не співпрацював зі Службою безпеки України.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter