Політв’язня у справі “Хізб ут-Тахрір” Ескендера Абдулганієва незаконно етапували у в’язницю “Владимирський централ”

Дата: 10 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Кримського політв’язня Ескендера Абдулганієва, засудженого в “красногвардійській справі “Хізб ут-Тахрір”, незаконно етапували у в’язницю “Владимирський централ”.

Про це повідомило громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на адвоката Олексія Цвєткова.

Ескендер Абдулганієв

За словами речника, транзитом Абдулганієв побував у восьми різних пенітенціарних установах від Волгограда до Пермі.

“Ескендера після вироку 8 грудня вивезли з Новочеркаська до СІЗО Ростова-на-Дону. 11 грудня його етапували у СІЗО Волгограда, де він пробув тиждень, після чого його відправили ще на 1 тиждень у колонію Уфи. Добу Ескендер провів у виправній колонії (ВК)-9 у Казані, потім 12 годин в Іжевську і три доби у виправній колонії №29 у Пермі. Потім етапом його перевели в ВК-7 Кірова на 5 діб. Зрештою, 18 січня його привезли у “Владимирський централ”, – мовиться у повідомленні правозахисного об’єднання.

Політв’язень розповів, що на тиждень його помістили у штрафний ізолятор, як він припускає, на карантин, а 24 січня перевели до загальної двомісної камери без гарячої води. Адвокату важко вдалося потрапити на зустріч із підзахисним, спілкувалися вони у присутності співробітника в’язниці.

Абдулганієв повідомив, що конфліктів під час переїзду у нього не виникало. Умови утримання скрізь були прийнятні. У Кірові були скарги, але після заяви його перевели до іншої камери.

Повідомляється, що у Волгограді співробітники установи викликали Ескендера на бесіду на невідому тему, але політв’язень відмовився вступати у діалог.

Адвокат повідомив, що кримчанин перебуває в прийнятному стані, “є лише проблеми зі здоров’ям, чекає на медикаменти від сім’ї”. Також він додав, що Абдулганієв очікує відповіді стосовно заяви про повернення особистих речей, бо під час етапу їх конфіскували.

Нагадаємо, учасників “червоногвардійської групи” затримали 14 лютого 2019 року. 3 листопада 2020 року Південний окружний військовий суд засудив Рустема Емірусеїнова до 17 років позбавлення волі, Ескендера Абдулганієва – до 12 років та Арсена Абхаїрова – до 13. Рішення було винесене судовою колегією у складі:  Пліско Роман, Костін Ігор, Звягін Євген.

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, що забороняє, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріали на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.
 
ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідають історії політв’язнів та закликають небайдужих громадян писати їм листи. Напишіть листа Ескендеру Абдулганієву
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter