Політв’язня Теймура Абдуллаєва знову помістили в ШІЗО. Мати називає ізолятор “інструментом тортур”

Дата: 25 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Співробітники Федеральної служби виконання покарань Росії знову відправили до штрафного ізолятора фігуранта кримської справи “Хізб ут-Тахрір”, кримчанина Теймура Абдуллаєва, який утримується в російській колонії №2 міста Салават, що в Башкортостані.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила його мати Діляра Абдуллаєва.

Теймур Абдуллаєв

Вона заявила, що Теймура тримають у ШІЗО вже третю добу після того, як він вийшов звідти рівно тиждень тому. Мати підкреслила, що з урахуванням терміну, коли засудженого тримали в особливо суворих умовах, він провів у карцері понад півтора року, зокрема близько двох місяців у спеціальних умовах утримання.

“Мій син у капкані, і я нічим не можу йому допомогти. Чи варто нагадувати, що таке підвал, тобто штрафний ізолятор, якщо відомо, що спеціальні умови утримання – це одна з форм психологічного та режимного впливу на ув’язненого. Це “тортури безсонням”, де в камері на 12 спальних місць завжди 50 осіб, а спати можна тільки в години відбою, не потрібно бути Ейнштейном, щоб порахувати, по скільки хвилин вони сплять на добу і чи сплять узагалі?” – написала Діляра Абдуллаєва.

Адміністрація місця несвободи стверджує, що бранець Кремля “систематично порушував режим утримання”. На початку червня його все ж таки випустили із ШІЗО завдяки зусиллям його адвокатів і родичів.

У березні 2021 року Офіс генерального прокурора розпочав кримінальне провадження через грубі порушення з боку росіян законів та звичаїв війни щодо кримського політв’язня Теймура Абдуллаєва, засудженого в Росії в справі “Хізб ут-Тахрір”.

Нагадаємо, російський Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону оголосив вирок фігурантам сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” у червні 2019 року. Пізніше Верховний суд Росії змінив вирок кримчанам.

Отже, Узеїр Абдуллаєв отримав 12 років і шість місяців ув’язнення, Рустем Ісмаїлов – 13 років і шість місяців, Еміль Джемаденов – 11 років і шість місяців, Айдер Саледінов – 11 років і шість місяців. Теймур Абдуллаєв після перегляду вироку отримав 16 років і шість місяців колонії, водночас для нього передбачено адміністративний нагляд терміном на один рік і чотири місяці.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з цим вироком і закликало посилити санкційний тиск на Росію.

Як повідомлялося раніше, за даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 127 людей. ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідають історії політв’язнів та закликають писати їм листи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter