Політв’язня Азамата Еюпова етапували з Криму до Челябінської області РФ попри поганий стан здоров’я

Дата: 11 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Федеральна служба виконання покарань Росії етапувала кримськотатарського активіста з Білогірська Азамата Еюпова, засудженого до 17 років позбавлення волі, у в’язницю міста Верхньоуральська Челябінської області попри поганий стан здоров’я та медичні діагнози – в СІЗО чоловік переніс кілька мікроінсультів. 

Про це “Кримській солідарності” розповіла дружина кримського татарина Гульнара Еюпова.

Азамат Еюпов. Джерело: Кримська солідарність

1 вересня кримський татарин зателефонував через тюремний зв’язок “Зонателеком” і розповів дружині, що права нога в нього досі повноцінно не працює. Під час етапування із сумками йому допомагали співкамерники.

Коли Еюпов дістався пункту призначення, його посадили на карантин у спецблок на один тиждень, більше не стали тримати через стан здоров’я, сказала Гульнара.

Перед етапуванням, у період утримання в СІЗО, політв’язень переніс чотири ішемічні інсульти. Вперше про ознаки захворювання повідомив його співкамерник Руслан Сулейманов у травні 2022 року. Через відсутність меддопомоги Азамат не міг пересуватися без сторонньої допомоги.

Адвокат Еміль Курбедінов звертався до керівництва СІЗО, намагаючись домогтися хоча б медогляду для кримського татарина. Фельдшер медсанчастини діагностував йому остеохондроз і повернув до камери з мінімальним лікуванням.

У липні захисник домігся обстеження Еюпова в приватній лікарні коштом родичів. Там лікарі повідомили, що той переніс в ізоляторі чотири ішемічні інсульти й потребує термінової госпіталізації.

Попри це Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону не взяв до уваги тяжкого стану здоров’я підсудного і в липні 2022 року засудив Азамата Еюпова до 17 років ув’язнення.

Апеляційний суд Власихи залишив чинним це рішення.

Азамата Еюпова затримали в Білогірську 17 лютого 2021 року. Того дня в будинках кримських татар у Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Радянському районі співробітники ФСБ провели обшуки з подальшим затриманням сімох людей. Одного з них пізніше відпустили.

Еюпову інкримінували частину першу статті 205.5 КК РФ – “Організація терористичної діяльності”, а також звинуватили в причетності до ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”, визнаної в Росії терористичною. Натомість вона діє без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу, зокрема й України.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що станом на кінець липня 2023 року прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя здійснювала процесуальне керівництво в 127 кримінальних провадженнях за фактами незаконного позбавлення волі осіб за їхню проукраїнську позицію чи участь у відповідних заходах, а також в одному – за фактом неналежного надання меддопомоги українським політв’язням.

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, що забороняють, зокрема, їхнє переміщення на територію держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріали на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter