Політв’язнів бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” незаконно етапували з Криму до Росії

Дата: 30 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Двох фігурантів бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” Аліма Суф’янова і Сейрана Хайредінова етапували з кримського СІЗО до Ростова-на-Дону (Росія).

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на адвоката затриманих Лілю Гемеджи.

Сейран Хайредінов та Алім Суф’янов (зліва направо)

Правозахисниця нагадала, що, відповідно до міжнародного законодавства, такі дії Російської Федерації порушують ст. 49 IV Женевської конвенції, яка забороняє під будь-яким виглядом депортацію жителів окупованої території. Порушенням є загалом практика етапування жителів Криму до Росії, що стосується й ув’язнених.

Відомо, що раніше незаконний “Верховний суд Криму” залишив під вартою Аліма Суф’янова і Сейрана Хайредінова.

Нагадаємо, 7 липня 2020 року під час масових обшуків у Криму російські силовики затримали сімох осіб. Незаконний “Київський районний суд Сімферополя” обрав запобіжний захід для шістьох затриманих у вигляді тримання під вартою. Ісмет Ібрагімов, Зекір’я Муратов, Вадим Бектеміров, Еміль Зіядінов, Алім Суф’янов, Сейран Хайредінов були заарештовані в залі суду.

Правозахисники закликають небайдужих написати листа Аліму Суф’янову та Сейрану Хейредінову. 

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, які забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.
 
Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter