Політв’язень Руслан Сулейманов поскаржився на відсутність лікування в російському СІЗО

Дата: 12 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Політв’язень, громадянський журналіст Руслан Сулейманов поскаржився на бездіяльність лікарів та умови утримання у СІЗО №3 Новочеркаська.

Про це “Кримській солідарності” розповіла його адвокатка Світлана Олексенко після побачення із ним.

Руслан Сулейманов. Джерело: “Кримська солідарність”

Вона уточнила, що кримський татарин неодноразово звертався до лікарів по допомогу через вроджену ваду серця та тахікардію. Лікарка відвідала його лише раз, запропонувала як ліки собачу кропиву та гліцин. Політв’язень відмовився. На його прохання дати ліки без вмісту спирту в СІЗО заявили, що таких не мають.

Також Сулейманов поскаржився, що в камері дуже висока вологість, опалення з’явилося лише 16 жовтня. До цього чоловіку доводилося спати у куртці.

5 жовтня політв’язня перевели до одиночної камери, після цього постільну білизну жодного разу не змінили. Випрати самостійно її не можна, бо в камері немає місця для сушарки.

За словами адвокатки, якщо чогось не вистачає із засобів гігієни, купити це в магазині Сулейманов не може.

За чоловіком цілодобово спостерігають через відеокамеру. На запитання, на якій підставі його перевели до одиночної камери, співробітники СІЗО заявили, що через те, що він стоїть на профобліку.

Журналіст зробив кілька запитів, чому комісія ухвалила таке рішення, але відповіді не отримав.

Руслан Сулейманов зміг зателефонувати матері та дружині. Проте довгострокові побачення йому не дозволені, а на короткострокові, які тривають кілька годин, сім’ї важко діставатися.

Нагадаємо, що 27 березня 2019 року в окупованому Криму у мікрорайонах Кам’янка та Строганівка Сімферополя одночасно пройшли наймасовіші обшуки й затримання кримських татар.

Через великий обсяг матеріалів росіяни розділили кримінальну справу із 25 учасників на п’ять п’ятірок підсудних. Майже всі затримані були громадянськими журналістами чи громадськими активістами.

24 листопада 2022 року Південний окружний військовий суд визнав кримськотатарських активістів, серед яких був Руслан Сулейманов, винними у терористичній діяльності та спробі захоплення влади.

Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, громадянських журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова – до 14 років.

Підсудні винними не визнали себе і вважають своє переслідування політичним.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter