Політв’язень Андрій Захтей пройшов перший етап лікування після російської в’язниці

Дата: 14 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Ексбранець Кремля, політв’язень Андрій Захтей пройшов перший етап лікування після російської в’язниці.

Про це повідомив заступник постпреда президента України в Автономній Республіці Крим Денис Чистіков на своїй сторінці у фейсбуку.

Андрій Захтей з дружиною та донькою. Джерело: “Суспільне”

“На залізничному вокзалі Києва зустрівся з політв’язнем Андрієм Захтеєм. Пан Андрій проходив перший етап лікування після російської в’язниці і повертався додому до Львова. Попереду ще не одна тривала реабілітація, оскільки хвороб виявлено багато”, — написав він.

Чистіков розповів, що вони також поговорили про пережите Захтеєм в тимчасово окупованому Криму, ситуацію з українськими політв’язнями та незаконно затриманими і ув’язненими жителями Херсонської області, яких утримують в кримських СІЗО, про його дорогу додому після звільнення з кримської в’язниці, перші дні після повернення в Україну тощо.

Зараз для пана Андрія, за його словами, крім відновлення здоров’я, головне приділити увагу родині, зокрема дружині та донці, написав заступник постпреда.

Нагадаємо, що ФСБ Росії незаконно затримала Андрія Захтея 6 серпня 2016 року, публічно оголосивши про виявлення в районі Армянська в тимчасово окупованому Криму групи “українських диверсантів”, які нібито готували теракти на півострові. Затриманих деякий час утримували в московському СІЗО “Лефортово”, після повернули до Криму.

Російські спецслужби заявили, що затримані в цій справі Євген Панов і Андрій Захтей планували вчинити теракти на об’єктах туристичної та соціальної інфраструктури півострова. Також, за версією російського обвинувачення, Захтей, який займався в Криму приватним візництвом, мав зустріти групу та забезпечити її переміщення півостровом.

13 липня 2018 року незаконний “Верховний суд Криму” засудив Панова до восьми років колонії суворого режиму. Він відмовився від угоди зі слідством. Панов повернувся до України з російського ув’язнення в межах обміну у вересні 2019 року.

Захтей заявляв про тортури, яких зазнав під час затримання та слідства, після чого він підписав досудову угоду зі слідством. Його засудили до шести з половиною років колонії суворого режиму, а також штрафу у 220 тисяч рублів (близько 105 тисяч гривень).

До 10 лютого 2023 року він відбував незаконне покарання на території тимчасово окупованого Криму й одразу після цього під конвоєм його вивезли на територію Ростовської області в установу тимчасового утримання іноземних громадян.

У червні того ж року Андрій Захтей повернувся в Україну.

Новина написана в межах проєкту “Список Гафарова-Ширінга: порятунок кримських політв’язнів у біді”. Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program.

Погляди, викладені в цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційної позиції МЗС Чеської Республіки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter