Поліція закрила справу про напад на активіста Гнезділова: захист вбачає порушення в роботі правоохоронців

Дата: 16 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Нацполіція в Одеській області закрила провадження про напад на активіста Сергія Гнезділова через те, що в матеріалах справи не знайшли складу кримінального злочину. 

Про це активіст повідомив на сторінці у фейсбуку. 

Сергій Гнезділов. Фото з відкритих джерел

У листопаді 2019 року двоє невідомих напали на Гнезділова, коли той повертався разом з колегою із заходу Українського інституту національної пам’яті в Одесі. Після того як хлопець залишився один, нападники підійшли до нього ззаду, звернулися на ім’я та почали бити.

“Один із двох нападників ударив мене по потилиці, є величезна гематома. Я почав кричати “Допоможіть!”, почав утікати. Мене переслідували десь пів хвилини”,розповідав тоді Гнезділов.

Із 2016 року активіст повідомляє про погрози, які отримує через свою діяльність щодо захисту інтересів жителів міста Вилкове, однак заявляв Гнезділов і про погрози через проукраїнську позицію. Так, йому писав про можливу розправу депутат Одеської міськради від ОПЗЖ Богдан Гіганов.

“Є особисте, а є публічне! Ти перейшов цю межу! За батьків з Росії за першої зустрічі дам по тупому є*алу! Слово даю! Кричи ау, СБУ і роби скрін!” – писав він у публічному листуванні з Гнезділовим, скріншоти якого активіст викладав на фейсбуці.

Рішення про закриття провадження. Документи надала ZMINA адвокатка активіста

За словами хлопця, про закриття провадження його ніхто не повідомляв, хоча, згідно із законом, зобов’язані це зробити. Дізналися про закриття після відповіді правоохоронців на запит його адвокатки. 

“Ну а що, достатньо одного допиту, щоб зрозуміти, що справа непідйомно важка”, – іронізує він. 

За словами адвокатки Гнезділова Юлії Лісової, закриття справи вказує на формальне ставлення поліції до своїх обов‘язків та захисту прав громадян.

“Постанова не обґрунтована і не відповідає вимогам закону. Вона містить висновки про відсутність події злочину, що повністю не відповідає тому факту, що в Сергія зафіксовано тілесні ушкодження. Постанова не містить жодного посилання на докази або обставини, які дозволили слідству зробити такі висновки”, – розповідає вона. 

Захист активіста планує оскаржувати це рішення. 

Нагадаємо, що Одеса вже три роки поспіль є лідером в Україні за кількістю нападів на громадських активістів. Припинити переслідувати людей, які борються, зокрема, з екологічними проблемами, забудовами та корупцією, минулого року особисто просив мера міста Геннадія Труханова президент Володимир Зеленський

Нещодавно поліція також через відсутність складу злочину закрила справу про напад у 2017 році на одеську активістку Світлану Підпалу, яка бореться з незаконними забудовами. На неї напали прямо біля дому, залили обличчя газовим балончиком та побили. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter