Поліція в Одесі закрила справу про побиття у 2017 році активістки Підпалої

Дата: 17 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

В Одесі поліція закрила справу про напад у 2017 році на місцеву активістку Світлану Підпалу, яка бореться з незаконними забудовами в місті.

Про це йдеться у відповіді правоохоронців на запит народного депутата Ігоря Василіва, яка є в розпорядженні видання ZMINA.

Головне управління поліції Одеської області повідомляє, що досудове розслідування встановило відсутність кримінального правопорушення (пункт 1 частини 1 статті 284 Кримінального процесуального кодексу) і справу на цій підставі закрили ще 25 травня 2019 року. 

24 червня 2017 року на активістку напали прямо біля її будинку, залили обличчя газовим балончиком та побили. 

“Я розумію, що мене попереджають”,писала вона після нападу на сторінці у фейсбуку.

Поліція кваліфікувала напад як умисне заподіяння легких тілесних ушкоджень (ч. 1 ст. 125 ККУ). 

За словами Підпалої, під час розслідування вона надавала правоохоронцям список людей, яких підозрює в нападі, однак їх навіть не допитали. 

“Слідчий, який займався справою, нормальна людина, але йому, вочевидь, не дали вказівок робити щось. Він формально допитав мене, я дала свідчення, він повідомив мені номер справи, і на цьому все загальмувалось”, – розповіла активістка в коментарі виданню ZMINA.

Активістка Підпала після нападу

Ситуація, як наголошує Підпала, змінилася після засідання ТСК щодо нападів на активістів 17 грудня 2018 року. 

“Приїхала комісія з нардепами, вони викликали Труханова (мер міста. – Ред.) та інших посадовців і правоохоронців зі слідчого управління та поліції. Я тоді говорила, що не шукають ні замовників, ні виконавців, ні посередників, а згодом подзвонила слідчому, який розповів, що в нього забрали справу та передали до слідчого управління. Після цього зі мною ніхто не контактував”, – каже вона. 

За три роки на Підпалу нападали тричі, однак ситуація з розслідуванням інших справ, за її словами, майже не відрізняється. 

Нагадаємо, що Одеса вже три роки поспіль є лідером в Україні за кількістю нападів на громадських активістів. Припинити переслідувати діячів, які борються, зокрема, з екологічними проблемами, забудовами та корупцією, минулого року особисто просив мера міста Геннадія Труханова президент Володимир Зеленський

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter