Поліція закрила справу про тогорічне побиття журналістів “Схем” у селищі Чабани

Дата: 11 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Національна поліція закрила кримінальне провадження за фактом перешкоджання роботі журналістів програми “Схеми”, на яких напали навесні 2019-го в селищі Чабани на Київщині під час знімання сюжету про виділення в приватні руки державних земель, якими розпоряджається Національна академія аграрних наук України.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

У березні минулого року знімальна команда проєкту вирушила до селища Чабани на Київщині, де розслідували земельні махінації, унаслідок яких державна земля Національної академії аграрних наук переходила в приватну власність керівництва академії та членів їхніх родин. Інцидент стався прямо в приміщенні Чабанівської селищної ради. Тоді двоє чоловіків завдали травм оператору “Схем” і зламали відеокамеру.

Серед тих, хто перешкоджав зніманню, журналісти згодом упізнали двох заступників селищного голови Олександра Киризлієва. Перешкоджали роботі журналістів представники громадської організації “Розвиток Київщини”, почесним головою якої є сам селищний голова Киризлієв, а серед нападників був і голова цієї ГО Валерій Присяжний. 

Поліцейські закрили справу, адже в ній закінчився строк досудового розслідування. 

“За результатами досудового розслідування в зазначеному кримінальному провадженні 22 липня 2020 року прийнято рішення про його закриття у зв’язку із закінченням строку досудового розслідування, яке в установленому законом порядку не скасовано”, – йдеться у відповіді Нацполіції на запит журналістів.

Відомо, що досудове розслідування в справі проводив слідчий відділ Києво-Святошинського ВП ГУ НП в Київській області. Наразі адвокати “Схем” збираються оскаржити це рішення.

“Незрозуміло, на яких підставах слідство вирішило закрити провадження, адже в матеріалах справи було багато доказів, які могли б лягти в основу обвинувального вироку і притягнення до відповідальності. Фактично були й особи впізнані, і отримано відеозапис того, що відбувалося в кабінеті селищної ради і як перешкоджали роботі журналістів, і як ударили оператора та пошкодили техніку. Тому рішення слідства про закриття справи нам незрозуміле”, – наголошує адвокатка “Схем” Оксана Максименюк.

Нагадаємо, що минулого року експерти Інституту масової інформації зафіксували 243 випадки порушення свободи слова в Україні, з яких 171 стосувався фізичної агресії проти працівників медіа. Також уперше за останні три роки в країні сталося вбивство журналіста. Водночас, як свідчать дані генпрокуратури, кількість справ за “журналістськими статтями”, скерованих до суду минулого року, зменшилась. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter