Поліція закрила провадження щодо Оксани Романюк за коментар у медіа про торгівлю журналістськими посвідченнями

Дата: 06 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Національна поліція закрила провадження щодо нібито свідомо неправдивого повідомлення про злочин з боку очільниці Інституту масової інформації Оксани Романюк, яке вона розслідувала від кінця грудня минулого року.

Про це відомство зазначило у відповідь на адвокатський запит представниці Романюк Лідії Дмитрусь, яке зараз є в розпорядженні Центру прав людини ZMINA.

Оксана Романюк. Фото: Микола Мирний 

За цими даними, закриття провадження відбулося через закінчення терміну, відведеного на досудове розслідування (абзац 14 частини 1 статті 284 КПК України). Це сталося 19 червня цього року.

Нагадаємо, що йдеться про провадження за заявою керівника громадської організації та однойменного інформагентства “Журналісти проти корупції” Сергія Кота проти керівниці ІМІ, яка розповіла в коментарі “Детектору медіа” про продаж журналістських посвідчень з боку згаданої громадської організації. 

Кот звинуватив медіаекспертку в свідомо неправдивому повідомленні про злочин (частина 1 статті 383 ККУ). Водночас на сайті його організації ще багато місяців було розміщене повідомлення  (станом на час публікації новини недоступне), в якому пропонувалося за сплату членських внесків видати будь-кому журналістське посвідчення, а ця людина тоді зобов’язується брати участь у громадських заходах організації та публікувати на її сайті не менш ніж одну статтю на місяць. Також там зауважується, що мати журналістське посвідчення буде корисно переліку осіб, куди внесено “юристів”, “підприємців”, “місцевих депутатів” та “автолюбителів, які люблять подорожувати”.

Окрім того, стало відомо, що Сергій Кот ще раніше, 3 грудня 2020 року, подав скарги до Комісії з журналістської етики та Незалежної медійної ради й написав листа “Детектору медіа”, в якому заперечив звинувачення.

29 грудня 2020 року КЖЕ визнала скаргу Кота неправомірною і встановила в його діях порушення Кодексу етики українського журналіста, закликавши негайно припинити надавати за гроші статус журналіста особам, які не ведуть журналістської діяльності, та зупинити рекламну кампанію для залучення таких “журналістів”.

Після цього поліція Камінь-Каширського почала провадження за заявою головного редактора інформаційного агентства “Журналісти проти корупції” Сергія Кота щодо голови Комісії з журналістської етики Андрія Куликова за статтями 171 (“Перешкоджання професійній діяльності журналістів”), ст. 206 (“Протидія законній господарській діяльності”) та 355 (“Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань”) ККУ. 

Водночас у серпні 2021 року стало відомо про закриття цього провадження

Оксана Романюк є виконавчою директоркою ГО “Інститут масової інформації” (ІМІ) з 2013 року, а також представницею в Україні “Репортерів без кордонів”. У межах своєї діяльності ІМІ проводить моніторингові дослідження (найвідомішим з яких є “Барометр свободи слова”, що фіксує випадки переслідування за журналістську діяльність), аналізує та розробляє законодавчі ініціативи в медійній сфері, посібники для журналістів, проводить тренінги для них тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter