Поліція закрила справу проти КЖЕ: на комісію скаржився чоловік, якого критикували за продаж журналістських посвідчень

Дата: 11 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Поліція Волинської області закрила провадження щодо керівництва Комісії з журналістської етики. Заяву до правоохоронців направив головний редактор інформагентства “Журналісти проти корупції” Сергій Кот – КЖЕ критикувала його за практику надавати людям журналістські посвідчення в обмін на членські внески для одноіменної організації.

Про це виданню ZMINA повідомила адвокатка представників комісії Лідія Дмитрусь.

Андрій Куликов – керівник Комісії з журналістської етики

За її словами, таку інформацію вона отримала у відповідь на адвокатський запит. У листі зазначається, що причиною закриття провадження стало закінчення терміну на досудове розслідування.

При цьому, як зазначає Дмитрусь, інше провадження за заявою Кота – щодо керівниці “Інституту масової інформації” Оксани Романюк за критику аналогічної практики інформагентства – досі розслідується.  

26 січня 2021 року поліція Камінь-Каширського почала провадження за заявою головного редактора інформаційного агентства “Журналісти проти корупції” Сергія Кота щодо голови “Комісії з журналістської етики” Андрія Куликова за статтями 171 (перешкоджання професійній діяльності журналістів), ст. 206 (протидія законній господарській діяльності) та 355 (примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань) ККУ. Причиною таких дій стало те, що “Комісія з журналістської етики” виступила із заявою про неприпустимість торгівлі журналістськими посвідченнями, зокрема з боку ІА “Журналісти проти корупції”, і закликала поліцію провести перевірку його діяльності.

Окрім того, наприкінці минулого року, за заявою Сергія Кота поліція відкрила провадження щодо керівниці Інституту масової інформації Оксани Романюк. Кот звинувачує медіаекспертку у свідомо неправдивому повідомленні про злочин (частина 1 статті 383 ККУ) через те, що раніше Романюк в коментарі “Детектору медіа” розповіла про продаж журналістських посвідчень громадською організацією “Журналісти проти корупції”. Вона також зазначила, що торгівля журналістськими посвідченнями є порушенням як журналістської етики, так і Кримінального кодексу.

На сайті організації “Журналісти проти корупції” було розміщено повідомлення (яке також ставилось на рекламу у фейсбуку), у якому містилась пропозиція за сплату членських внесків видати будь-кому журналістське посвідчення, а ця людина тоді зобов’язується брати участь у громадських заходах організації та публікувати на її сайті не менш ніж одну статтю на місяць. Також там зауважується, що мати журналістське посвідчення буде корисно переліку осіб, куди внесено “юристів”, “підприємців”, “місцевих депутатів” та “автолюбителів, які люблять подорожувати”.

Після того як Романюк розкритикувала таку практику, з початку 2021 року на сайті “Журналісти проти корупції” стали з’являтися дискредитаційні матеріали щодо медіаекспертки, в яких її називають “грантожеркою” та вдаються до особистих образ. Переважно це передруки різних дискредитаційних текстів і відео за попередні роки.

Цей інцидент включено до моніторингової доповіді щодо переслідувань за громадську діяльність центру прав людини ZMINA за 2020 рік.

Фотографія обкладинки: Укрінформ

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter