Поліція розглядає дві версії вбивства громадського активіста Олександра Іваніни у Сумах

Дата: 28 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У рамках відкритого кримінального провадження щодо вбивства громадського активіста у Сумах слідчі розглядають дві основні версії події  – вбивство на замовлення і вбивство, скоєне на ґрунті неприязних стосунків.

Про це повідомили у Нацполіції. 

Олександр Іваніна. Фото: фейсбук-сторінка активіста

27 жовтня у Сумах убили 29-річного громадського активіста Олександра Іваніну. Близько 21-ї години він разом зі своєю дружиною Ганною під’їхав до свого під’їзду, а коли вийшов із машини до багажника за речами, незнайомець, який досі сидів неподалік на лавці, дістав зброю та зробив кілька пострілів у бік Іваніна. 

У поліції зазначають, що чоловік отримав три кульових поранення в спину та одне в грудну клітину. Від цих травм він помер на місці події.

“Тіло направлене до моргу для проведення судово-медичної експертизи з метою встановлення причин смерті. Серед мотивів вчинення злочину розглядається версія вбивства, вчиненого на замовлення у зв’язку із діяльністю потерпілого, та вбивство на ґрунті особистих неприязних стосунків”, – розповіли правоохоронці. 

Поліція на місці вбивства Іваніни. Фото: Обозреватель

З громадською діяльністю пов’язали вбивство Іваніни в організації “Правий сектор”, членом якої він був. 

“Не виникає сумнівів, хто приклав до цього руку і де саме шукати винних. “Правий сектор” переконаний, що саме націоналістична діяльність Іваніни стала причиною вбивства. А вбивць слід шукати поміж любителів “русского міра”,написали на сторінці руху у фейсбуку.

“Жахливим та неприпустимим” назвав вбивство й очільник Сумської обласної державної адміністрації Дмитро Живицький.

У день смерті активіст виступав на сесії обласної ради та критикував владу за підвищення вартості проїзду в приватних маршрутках.

Відомо, що на життя Іваніни вже робили замах у грудні минулого року: тоді чоловік на ім’я Сергій Василенко, як переконував убитий, націлився в активіста з травматичної зброї, але влучив у його друга Володимира Солодовника. Влітку 2021-го Іваніна повідомляв, що брат Василенка вирив яму, в якій пообіцяв його закопати.

Нагадаємо, що минулого року зафіксували понад сотню нападів і переслідувань громадських активістів в Україні. Найнебезпечнішими видами активізму виявилися протидія корупції, захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля. 

ZMINA розповідала, чому кількість нападів зростає.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter