Поліція повідомила про підозри двом російським солдатам, причетним до воєнних злочинів у Бучі

Дата: 15 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Головне слідче управління Національної поліції України підозрює двох російських військовослужбовців у порушенні законів і звичаїв війни, зокрема в жорстокому поводженні з цивільним населенням та умисному вбивстві.

Текстові підозри військовим РФ Євгену Мешалкіну й Артуру Платіцину оприлюднив Офіс генпрокурора України.

Російські військові Євген Мешалкін (ліворуч) і Артур Платіцин (праворуч). Фото із соцмереж

Слідчі встановили, що рядовий 234 десантно-штурмового полку 76 десантно-штурмової дивізії Повітряно-десантних військ збройних сил РФ Євген Мешалкін разом з іншими військовослужбовцями цього полку контролював один із секторів Бучі, який частково охоплював вулицю Івана Франка й прилеглі, зокрема вулицю Сімʼї Красовських (раніше – Пролетарська).

10 березня, приблизно об 11-й годині, Мешалкін, одягнений у військову форму та озброєний автоматичною стрілецькою зброєю, разом з командиром бойової машини 4 ДШР Ш. Ф. Гасангулиєвим та чотирма невстановленими солдатами армії РФ зупинив біля будинку № 16 на вулиці Сімʼї Красовських у Бучі місцевого мешканця Олексія Кадуру для перевірки документів. Під час обшуку в нього знайшли монокуляр, жетон військового ЗСУ та документи учасника АТО. Окупанти звинуватили чоловіка в коригуванні вогню. Мешалкін відвів його до недобудови навпроти будинку №51, де вбив двома пострілами в голову.

Як повідомляє платформа пам’яті “Меморіал”, 40-річний Олексій Кадура народився в столиці, більшість життя мешкав на Київщині. Мав активну громадянську позицію, брав участь у Революції гідності, а 2015 року став на захист України під час АТО. Повернувшись із передової, працював у службі безпеки аеропорту “Антонов”. 

 
Олексій Кадура. Фото: Бучанська міськрада

Ще одного військовослужбовця 234 полку Артура Платіцина українські слідчі підозрюють у жорстокому поводженні з мешканцями Бучі. Під час окупації він з невстановленими російськими солдатами контролював сектор у Бучі, який охоплював сумнозвісну вулицю Яблунську.

7 березня 2022 року, в період з 15-ї до 17-ї години, Платіцин у військовій формі та озброєний автоматом з бойовими набоями разом з іншими російськими військовими патрулював вулицю Яблунську. Неподалік будинку №203-Г Платіцин побачив місцевого жителя, який прогулювався прибудинковою територією. Він наказав цивільному зупинитись. Побачивши російських солдатів, чоловік злякався і втік до свого помешкання.

Платіцин та інші росіяни не змогли потрапити всередину до під’їзду будинку, тому вони відкрили вогонь з автоматичної зброї по вікнах першого поверху. Через розбиті вікна першого поверху окупанти проникли до одного з помешкань багатоповерхівки, де знайшли цивільних. Одного з чоловіків вони поставили на коліна і погрожували вбити. Після цього Платіцин з іще одним військовим РФ піднялися на другий поверх будівлі, до тієї квартири, де, на їхню думку, переховувався потерпілий. Намагаючись відкрити двері квартири, окупанти здійснили по них понад 30 пострілів з автомата. Водночас ображали потерпілого словесно та погрожували вбити, втім так і не змогли ввійти до помешкання.

За інформацією пропагандистських ресурсів, влітку 2023 року Артур Платіцин загинув в Україні. 

Нагадаємо, що поліція ідентифікувала понад тисячу російських загарбників, які наприкінці лютого 2022 року вдерлись у Бучу. Також вдалося встановити особи більш як 100 військових, які безпосередньо вчиняли воєнні злочини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter