Поліція перевіряє, чи не причетні до вбивства Ірини Фаріон російські неонацисти

Дата: 25 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Правоохоронці вивчають відео з нібито кадрами вбивства української мовознавиці та громадської діячки Ірини Фаріон, яке напередодні поширили російські медіа. 

Про це розповіла речниця Національної поліції України Олена Бережна у коментарі “Громадському”. 

Скриншот відео

Напередодні у телеграм-каналах російського націонал-соціалістичного угруповання NS/WP почали розповсюджувати відео нібито вбивства Фаріон. 

Угруповування створили на початку 2000-х, втім, до 2014 року воно втратило популярність. Часом відродження руху називають 2020 рік. Російські силовики звинувачують його учасників у спробах нападу на пропагандистів Маргариту Симоньян та Володимира Соловйова. Щодо одного з фігурантів цієї справи застосовують каральну психіатрію. 

Опублікований неонацистами ролик триває 3 хвилини 51 секунду, втім, лише дві секунди з нього містять ймовірні кадри вбивства. У решті відео – расистський маніфест із мотивацією вбивці та кадри, як Фаріон вчить темношкірого легіонера українського футбольного клубу “Рух” Ернеста Антві української.

Журналісти та російські антифашисти, проаналізувавши ролик, кажуть, що об’єкти в кадрі збігаються з фотографіями з місця вбивства, а положення сонця на небосхилі – з часом вбивства. Проте інших доказів причетності NS/WP немає. 

Українські слідчі нині вивчають, чи становить ймовірне відео вбивства Фаріон інтерес для слідства.

Нагадаємо, що досі так і не затримали ймовірного вбивцю Фаріон. Поліція оголосила його у розшук 22 липня, за кілька днів після вбивства. 

Слідчі розглядають кілька версій убивства, серед яких і ті, що пов’язані з Росією. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter