Поліція Німеччини проводить спецоперацію проти екстремістів, серед затриманих – громадянка РФ

Дата: 08 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Німецька поліція здійснює операцію проти правих екстремістів, які планували штурм Бундестагу з метою державного перевороту. Зокрема, у планах організації була атака на енергетичні об‘єкти країни.

Про це пише видання “CTV News”.

Фото: Associated Press / Борис Ресслер

Члени ультраправого угруповання “Громадяни Рейху” планували державний переворот. У середу, 7 грудня, три тисячі поліцейських із самого ранку обшукали понад 130 будинків і квартир по всій Німеччині.

25 людей уже заарештували, всього підозрюють 52.

Український військовий журналіст Андрій Цаплієнко зазначив, що серед затриманих є громадянка РФ.

Структура організації підозрюваних, як вважає слідство, ділилася на політичне крило – так звану “Раду”, та військове крило, яке мало здійснити в країні збройний переворот.

Екстремісти збиралися відімкнути електрику по всій країні, деякі з них навіть знайшли підготовлений арсенал. Як з’ясувала німецька поліція, підозрювані пов’язувалися з російськими представниками, але не отримали від них підтримки.

Як повідомляє прокуратура, затримані хотіли провести перемовини з низкою держав та створити “тимчасовий військовий уряд”.

Відомо, що в групі є колишні та чинні військові Бундесверу, які пройшли спеціальну підготовку, а також боєць Командування сил спеціального призначення, який відповідає за логістику угруповання. Слідчі кажуть, що було кілька спроб вербувати солдатів на військових базах. 

“Спочатку все виглядає так, ніби група дивних інтелектуалів бавиться в “Другий рейх”. Але потім знаходиться якийсь потужний фінансовий і організаційний ресурс, який перетворює диваків на небезпечних терористів з чітким планом дій. Здогадатися про цей ресурс можна, відповівши на запитання “Cui prodest?” – “Кому вигідно?”. Для мене відповідь на це запитання очевидна, враховуючи ту роль, яку зараз Німеччина грає в допомозі Україні”, – підсумував Цаплієнко.

Раніше ZMINA писала, що в Німеччині від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну збільшилася кількість людей, які вірять у проросійські теорії змови. Дедалі більше німців піддаються впливу російської кампанії дезінформації, яка спрямована на просування думки, що Москва нібито була змушена почати війну проти України. 

Нагадаємо, що 20 листопада з Німеччини депортували росіянку, яка цькувала українських біженців. Зокрема, вона голосно вмикала російську музику й танцювала “Калинку” на 9 травня в Мюнхені під час проукраїнського мітингу та переслідувала українок зі словами: “Девочки! Слава России! Россия победит, Россия победит! Чей Херсон? Ага, Украина! Уже референдум проводят!” 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter