Поліція ідентифікувала 17 осіб, які знущалися з полонених українців на Донеччині

Дата: 18 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці встановили особи 17 працівників “Міністерства державної безпеки ДНР” та Калінінської колонії, які знущалися з полонених українців. Серед них – представники місцевого криміналітету та колишні працівники правоохоронних органів.

Про це повідомила Національна поліція України. 

Фото: REUTERS

Начальниця управління організації розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, Головного слідчого управління Нацполіції Христина Подиряко розповіла, що у 2014 році до складу так званої “ДНР” також увійшли незаконні “Міністерство державної безпеки ДНР” та Калінінська виправна колонія №27. Тобто каральні органи для знищення українців.

“Незаконні арешти й викрадення людей, катування і утримання в нелюдських умовах – це і є особливості їхньої терористичної діяльності за невизнання так званої “ДНР” та співпрацю з українською владою.

Аби змусити зізнатися в шпигунстві та інших надуманих “злочинах”, в’язнів заживо хоронили, імітували їхній розстріл, погрожували катуванням і вбивством близьких родичів, дружин, дітей”, – повідомив заступник начальника управління організації розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, ГСУ Нацполіції Дмитро Шевчук

Він також розповів, що одного з полонених примотували до металевого стовпа обличчям донизу, надягали на пальці рук та ніг електричні дроти, через які періодично впродовж декількох годин подавали струм. Під час цього його обливали водою, били гумовими палицями по стопах.

У випадку з іншим полоненим завдавали ударів прикладом і ногами, прострелили ногу та сечовий міхур. Потім відвезли до свинарника, де залишили на ніч без взуття, внаслідок чого сталось обмороження ніг.

“Перелік звірств, яким терористи піддавали українців, шокує. Це катування електричним струмом, систематичне побиття, насильницькі дії сексуального характеру, випалювання шкіри, вогнепальні поранення рук та ніг, спилювання зубів, виривання нігтів, вирізання геніталій… І все це супроводжувалося психологічним тиском”, – розповів Шевчук.

Поліцейські багато знали про злочинні дії катів, але ретельно збирали інформацію, яка могла допомогти в ідентифікації підозрюваних. 

Складність встановлення фігурантів полягала в тому, що під час катувань вони зазвичай ховали обличчя, ніколи не зверталися один до одного на ім’я, а лише за позивними. Через це потерпілі часто не могли навіть їх упізнати.

Проте слідчим разом з оперативниками Департаменту захисту інтересів суспільства і держави вдалось ідентифікувати 17 осіб, причетних до знущань з полонених.

За інформацією слідства, крім росіян до лав каральних органів вступали й українці. Усі фігуранти підозрюються в держзраді, участі в терористичній діяльності та жорстокому поводженні з цивільним населенням та полоненими. Їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо, що, за даними віцепрем’єр-міністерки – міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, у російському полоні перебувають понад 1,5 тисячі цивільних. 

Також відомо, що під час окупації Київщини російські військові викрали близько двох сотень людей, яких тепер тримають у СІЗО в Росії та використовують як “обмінний фонд”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter