Поліцейським, які в Одесі не давали лікарям вивезти на операцію людину, повідомили про підозру в катуванні

Дата: 07 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Прокурори спеціалізованого підрозділу з протидії катуванням Офісу генерального прокурора повідомили про підозру двом поліцейським з Одеси, які заважали лікарям зробити операцію особі, що перебувала у вкрай важкому стані.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора. 

Як встановили слідчі, поліцейські декілька годин не давали лікарям вивезти з реанімаційного відділення потерпілу особу, а потім не дозволяли швидкій виїхати за межі лікарні.

“Урешті-решт, застосовуючи фізичну силу, поліцейські витягли людину зі швидкої, одягли кайданки та затягли назад до лікарні, вимагаючи від лікарів повторно відібрати в потерпілого кров для аналізу. Працівники поліції пояснювали свої дії нібито потребою відібрати зразки крові для оцінки стану його сп’яніння. При цьому лікарі повідомили їм, що зразки вже були відібрані в присутності слідчого й стан алкогольного сп’яніння не підтвердився”, – розповіли правоохоронці. 

Враховуючи тривалість таких дій поліцейських, украй важкий стан пацієнта, а також спираючись на практику ЄСПЛ, згідно з якою ненадання медичної допомоги за наявності обставин, що загрожують життю, є катуванням, дії поліцейських кваліфікували саме як катування.

У разі встановлення судом провини поліцейським загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Нагадаємо, що в жовтні минулого року на базі тодішньої Генеральної прокуратури створили департамент, який слідкує за розслідуванням фактів катування та інших серйозних порушень прав громадян з боку правоохоронців. Згодом там розробили проєкт стратегії протидії катуванням у місцях несвободи на період 2020–2022 років.

ZMINA тоді докладно розповіла, які зміни пропонують автори документа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter