Покарання за підробку та використання сертифікатів вакцинації та довідок планують посилити

Дата: 02 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроєкт щодо посилення покарання за підробку документів про проведення профілактичних щеплень.

Про це повідомили у Верховній Раді. 

Фото: фейсбук-сторінка патрульної поліції України

Законопроєкт №6084 у вересні на розгляд парламенту подав Денис Шмигаль. У пояснювальній записці він наполягав, що необхідність встановлення кримінальної відповідальності за підробку документів, що стосуються щеплень, є питанням епідеміологічної, а отже й національної безпеки. 

Проєкт закону пропонує доповнити Кримінальний кодекс статтею 3213, яка б передбачала відповідальність:

  • за використання підроблених документів про проведення щеплень у вигляді штрафу від 17 до 34 тисяч гривень або обмеження волі до 2 років;
  • за внесення медпрацівником неправдивих відомостей про проведення щеплень у вигляді штрафу від 34 до 68 тисяч гривень або позбавленням волі на строк до 2 років;
  • за виготовлення з метою збуту документів про проведення щеплень у вигляді штрафу від 85 до 170 тисяч гривень або позбавленням волі до 3 років.

Наразі факти підроблення ковід-сертифікатів найчастіше кваліфікують за статтею 358 Кримінального кодексу. Покаранням за виготовлення та збут може бути штраф у розмірі 17 тисяч гривень, однак деяким порушникам може загрожувати й позбавлення волі до п’яти років. За використання підроблених довідок чи сертифікатів можна отримати 850 гривень штрафу або до двох років обмеження волі.

Справи щодо внесення неправдивих даних до електронних ресурсів правоохоронці кваліфікують за статтею “Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в комп’ютерах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї”.

Порушники можуть отримати до шести років позбавлення волі з позбавленням права займатися певною діяльністю на строк до трьох років. 

Нагадаємо, що кількість щеплених хоча б однією дозою вакцини проти коронавірусу українців сягнула 17 мільйонів.

Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка патрульної поліції України

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter