Погрози, арешти та переслідування: окупанти тиснуть на журналістів у Криму та на непідконтрольному Донбасі 

Дата: 31 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Російська Федерація та підконтрольні їй угруповання продовжують серйозно обмежувати свободу слова, преси та інтернету, використовуючи для цього насильство, погрози насильством або невиправдані арешти чи переслідування журналістів, цензуру та блокування сайтів.

Про це йдеться в щорічній доповіді про дотримання прав людини в країнах світу, яку оприлюднив державний секретар США Ентоні Блінкен.

В’їзд до окупованого Донецька

Як підкреслюється в доповіді, у 2020 році можливість здійснення свободи вираження поглядів залишалася надзвичайно обмеженою на території, контрольованій очолюваними Росією силами на Донбасі.

З моніторингу засобів масової інформації ММПЛУ відомо, що критичних незалежних ЗМІ на території, підконтрольній проросійським силам, не було. За даними незалежної організації з цифрового аналізу Digital Security Lab Ukraine, станом на кінець січня влада так званої “ЛНР” заблокувала приблизно 158 українських новин.

За повідомленням Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, журналісти, які в’їжджають на підконтрольну Росії територію так званої “ДНР”, мають щодня інформувати “пресцентр” “міністерства оборони” про свою діяльність. Також місцеві “силовики” можуть довільно вимагати демонстрації відеозаписів на пунктах пропуску та у супроводі членів збройних груп під час подорожі поблизу лінії зіткнення.

Незалежні друковані та ефірні ЗМІ не можуть працювати вільно також і на окупованому РФ півострові, йдеться в доповіді. Більшість незалежної преси була змушена закритись у 2015 році після відмови окупаційної влади її зареєструвати.

За даними Кримської правозахисної групи, після початку окупації багато місцевих журналістів залишили Крим або покинули свою професію. Позаяк у Криму не залишилося незалежних ЗМІ та професійних журналістів, які стикаються із серйозними ризиками для звітування з півострова, основним джерелом інформації про події в Криму є громадські активісти.

Раніше ZMINA писала про те, що кримська тематика залишається актуальною для українських ЗМІ. Однак висвітлення ситуації на півострові є радше ситуативним, ніж запланованим.

За даними ІМІ, головною темою згадок про Крим у сьому річницю тимчасової окупації півострова в українському інформаційному полі стали заяви політиків та посадовців, присвячені його захопленню. На другому місці – права людини, зокрема арешт фрілансера “Радіо Свобода” Владислава Єсипенка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter