Українська розвідка назвала пропагандою затримання в Криму фрілансера “Радіо Свобода”

Дата: 16 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Служба зовнішньої розвідки України назвала пропагандистською акцією заяви ФСБ Росії про затримання в Криму нібито “українського агента”.

Відповідну заяву відомство оприлюднило на своїй фейсбук-сторінці. 

Українська розвідка вважає, що ФСБ створює потрібний Кремлю фон для “святкування” роковин окупації Криму

“Інформація ФСБ РФ щодо нібито викриття розвідувальної діяльності українських спецслужб на території окупованої АР Крим має на меті створення відповідного фону для проведення 17 березня ініційованого РФ неформального засідання Радбезу ООН з кримської проблематики. Така пропагандистська акція напередодні роковин окупації Криму – це зручний привід для відволікання уваги населення від численних внутрішніх проблем півострова”, – мовиться в повідомленні.

Відомство наголошує, що Росія цілеспрямовано нагнітає ситуацію, намагаючись перекласти на українську сторону відповідальність за процес урегулювання на Сході України та дискредитувати ініціативу “Кримська платформа” з мирної реінтеграції Криму.

10 березня 2021 року в Автономній Республіці Крим ФСБ затримала громадянина України Владислава Єсипенка. За попередньою інформацією, чоловіка затримали після відвідування акції з нагоди дня народження Тараса Шевченка, яка відбулась у м. Сімферополі 9 березня 2021 року, у зв’язку з його політичними поглядами.

Російська спецслужба інкримінує українцю порушення ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ, (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин…”). 16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито проводив “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму.

Напередодні Кримська правозахисна група заявила про позбавлення українця права на захист, оскільки до нього не допускають незалежних адвокатів. Натомість Єсипенку без його згоди призначено адвоката Віолетту Синєглазову, яка вже неодноразово фігурувала в політично мотивованих справах проти громадян України, фактично захищаючи не підзахисного, а інтереси слідства.

Президент “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода” Джеймі Флай засудив затримання журналіста, який співпрацював зі ЗМІ. 

16 березня низка правозахисних організацій також засудили затримання українця, висунули вимогу негайного його звільнення та надали рекомендації міжнародним організаціям та урядам демократичних країн. 

Раніше редактор “Крим.Реалії” Володимир Притула повідомив, що за роки окупації Криму понад 50 журналістів видання  зазнали тиску з боку російських спецслужб. Через тиск 27 медійників припинили співпрацю з проєктом, а 29 покинули Автономну Республіку Крим. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter