Погіршення якості води в Десні: посадовці з Києва запевняють, що контролюють ситуацію

Дата: 11 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Ситуація з погіршенням якості води в Десні та тим, як це може вплинути на водопостачання Києва, є контрольованою. 

Про це розповіли в Київводоканалі.

Вода в Десні поблизу Чернігова. Фото: newch.tv

Вперше про забруднення в мережі повідомили ще наприкінці серпня, й відтоді його фіксували в різних місцях на Чернігівщині.

Держагентство з меліорації каже, що невідомі відходи в річку Сейм скинули російські військові на території РФ. Разом з цим у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів запевняли, що забруднення органічне.

У коментарі “Новинарні” головна спеціалістка зі зв’язків зі ЗМІ Держекоінспекції Сумської області Наталя Новак розповіла, що подібні випадки траплялися й раніше. Так, за її словами, отруєння Сейму вже фіксували восени 2019-го і раніше, у 2024 році.

Нині в Десні фіксують перевищення вмісту азоту, заліза, марганцю та дефіцит кисню. Внаслідок цього випадки мору риби є в Чернігові, селах Макошине, Ушня, Боромики, Вознесенське та Салтикова Дівиця. Загалом станом на 10 вересня на території області зібрали орієнтовно 17,5 тонн загиблої риби. 

Київські посадовці запевняють, що працюють на випередження та готові до можливих викликів. Так, лабораторія регулярно відбирає проби на водозаборі Деснянської водопровідної станції, а фахівці виїжджають для зняття проб у контрольних точках у селах Пухівка та Липки. 

Київводоканал наголошує, що якщо якість води погіршиться, то почнуть застосовувати технологію посиленого очищення з використанням пилоподібного активованого вугілля. Окрім цього, у місці водозабору встановили додаткове бонове огородження, щоб туди не потрапляли бруд та сміття. 

“Разом з міською владою, Міндовкілля та Держводагентством ми тримаємо ситуацію під контролем та маємо чіткий план реагування у разі надзвичайних ситуацій, що загрожуватимуть водопостачанню столиці”, – додали посадовці.

Незадовго до повідомлення водоканалу в ефірі телеканалу “Еспресо” заступник директора ПрАТ “Київводоканал” Володимир Костюк озвучив, як кажуть його колеги, “найбільш песимістичний сценарій розвитку подій, вірогідність якого наразі низька”.  Він прогнозував, що через забруднення Десни Київ може перейти на альтернативні джерела водопостачання вже найближчими днями. 

Нагадаємо, що екологічна інспекція зафіксувала понад 4 тисячі злочинів російських військових проти навколишнього середовища в Україні. 

ZMINA разом з експертами-екологами та правниками розбиралася, який вплив має війна на природу та як Україна може домагатися справедливості за злочини Росії проти довкілля. 

Фотографія обкладинки: Стас Козлюк / Новинарня

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter